Humanitarno veče za prijevremeno rođene bebe

Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj “Mrvice” organizovaće večeras u Banjaluci humanitarno veče s ciljem prikupljanja sredstava za nabavku lasera i potrebne opreme koja će terapijskim tretmanima spriječiti oštećenje ili potpuni gubitak vida, a za šta je potrebno oko 92.000 KM.
Ulaznice za humanitarno veče, koje će biti održano u hotelu “Bosna” u 20 časova, koštaju 20 KM, a uključuju jedno piće i zakusku.
Predsjednik ovog udruženja Danka Mirjanić istakla je značaj nabavke medicinske opreme koja će pomoći u ranoj dijagnostici određenih promjena i praćenju poremećaja, kao i adekvatnom liječenju, nakon pravovremene dijagnostike.

– Laser se neće koristiti samo u svrhe liječenja retinopatije, koja se najčešće javlja kod prijevremeno rođene djece, već i u liječenju drugih oftalmoloških oboljenja, kao što je glaukom ili tumorska oboljenja oka – naglasila je Mirjanićeva.

Ona je istakla da je humanitarno veče dio aktivnosti kojima će biti obilježen “Ljubičasti novembar”, sa ciljem podizanja svijesti javnosti o ovim mališanima i teškom putu koji moraju preći.

– Drago mi je što su naše aktivnosti podržali brojna preduzeća, kao i političke stranke, ali i pojedinci koji su nas podržali kupovinom karte za humanitarno veče, te pozivom na humanitarni broj 1415, koji je još u funkciji – rekla je Mirjanićeva.
Ona je navela da je prisutna tendecija rasta broja prijevremeno rođene dece, te da je do novembra u Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske primljeno oko 100 beba više nego u istom periodu prošle godine.

– Razlog za to je ubrzan način života, kao i drugi uticaji sredine u kojoj živimo – rekla je Mirjanićeva. Ona je izrazila zadovoljstvo jer UKC Srpske ima edukovan i sposoban kadar, koji na pravi način brine o prijevremeno rođenim bebama i majkama.

– Teško je pratiti u današnje vrijeme najnovije tehnologije u ovoj oblasti, tako da je potrebno uvijek osavremeniti opremu da bi ta briga bila potpuna – rekla je Mirjanićeva.

Šef Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je da je ovaj klub kupio 50 karata za humanitarno veče koje organizuje Udruženja “Mrvice”, te pozvao sve koji su u mogućnosti da dođu na ovu humanitarnu aktivnast i daju podršku radu ovog udruženja.

Izvor: Srna

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: