Hitno rješavati problem vršnjačkog nasilja u školama

Potrebno je hitno rješavati problem vršnjačkog nasilja koji je “dosta zastupljen” u banjalučkim osnovnim i srednjim školama, a u Osnovnoj školi “Ivo Andrić” prošle godine zabilježena su tri slučaja, rekla je pedagog u toj školi Saška Jovović.

Ona je prije početka predavanja o vršnjačkom nasilju, koje su organizovali službenici Policijske uprave /PU/ Banjaluka, rekla da su ova predavanja od velike koristi, jer škola nema dovoljno ingerencija da bi preduzela sve moguće mjere u vaspitno–obrazovnom procesu.

– Konkretno, u našoj školi situacija je alarmantna, naročito kada je riječ o nižim razredima, jer su učenici u višim razredima mnogo više okrenti ka ocjenama i postizanju uspjeha – rekla je Jovovićeva.

Ona je navela da se rijetko dešava da učenik sam dođe i kaže da je nad njim vršeno nasilje, te naglasila da je potrebno sa djecom stalno razgovarati i uputiti ih da, ukoliko imaju bilo kakav problem, treba da ga prijave upravi škole ili roditeljima.

– Nadam se da će ovo predavanje podstaći i djecu i roditelje, ali i cjelokupnu zajednicu da shvate da ovaj problem pod hitno treba rješavati – rekla je Jovovićeva.

Pomoćnik komandira Policijske stanice Banjaluka Centar Žarko Cvijić rekao je da su predavanja dio preventivnih aktivosti kampanje “Spriječimo vršnjačko nasilje”, koja se provodi radi podizanja svijesti javnosti o ovom problemu i ukazivanju na njegovo blagovremeno prepoznavanje.

– Cilj nam je da saradnju sa učenicima, nastavnicima i roditeljima podignemo na viši nivo radi sprečavanja, suzbijanja i otkrivanja vršnjačkog nasilja – rekao je Cvijić.

Portparol PU Banjaluka Marija Markanović rekla je da će predavanja biti realizovana u više osnovnih i srednjih škola na području koja pokriva ova uprava, te da će se njima ukazivati na vrste vršnjačkog nasilja, odnosno koje su to inkriminisane radnje koje mogu kasnije dovesti do prekšaja ili krivičnog djela.

– Najčešće je riječ o verbalnom, fizičkom i eventualno seksualnom nasilju, te je potrebno ukazati i na načine prepoznavanja djeteta koje trpi neki od oblika vršnjačkog nasilja – rekla je Markanovićeva.

Izvor: Srpskainfo

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: