“Hirurgija” i Paskulina ciglana stambeno poslovne zone

Grad Banjaluka će rasprodati atraktivno zemljište u svom vlasništvu, na lokaciji Paskuline ciglane u strogom centru.
Ovo tako reći jezgro grada prepoznatljivo je po starim barakama, koje su tu podignute poslije razornog zemljotresa 1969. godine, a u kojima su smještena brojna preduzeća i ustanove. I dan danas građani uspijevaju ovo parče zemlje iskoristiti za besplatno parkiranje.

Međutim, prema nedavno usvojenom regulacionom planu za centralno područje grada, nadležni su na lokaciji Paskuline ciglane predvidjeli ubuduće po dvije poslovne i stambene zone.

– Nisu crtane markice sa preciznim gabaritima objekata, već markice koje propisuju određenu zauzetost i zelenu površinu. S obzirom da je veći dio zemljišta sa čistim imovinskim odnosima, odnosno u većinskom vlasništvu grada, planiramo da dio, po dio, u skladu sa RP ponudimo na licitaciji – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

U prodaju sigurno neće ići ove godine, ali bilo bi dobro, smatra on, iduće godine barem jedan dio ponuditi na licitaciju.

– To su izuzetno atraktivne lokacije i ne treba ih protraćiti. Zato mislim da ćemo i prije nego što uđemo u samu prodaju, imati neku vrstu promocije lokacije, da bismo dobili što interesantnije ponude – precizirao je Radojičić. Podsjetimo i da se Grad prije četiri godine odrekao dijela neizgrađenog građevinskog zemljišta na “Paskulinoj ciglani”, i bez naknade ga prenio na Republiku Srpsku, za izgradnju nove zgrade Ustavnog suda Srpske.
A, još jedna interesantna lokacija za uređenje je svakako zemljište stare Hirugije, koja je nakon preseljenja ove zdravstvene ustanove na Paprikovac, ostalo otvoreno za planiranje novih sadržaja. Načelnik odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević precizira da je na ovoj lokaciji, takođe u centru, planirano komforno i nesvakidšanje stambeno-poslovno naselje sa parkovima. Zemljište je u vlasništvu Univerzitetskog- kliničkog centra, sa kojim Grad dogovara izgled novog regulacionog plana i budućeg, kako kaže Stanarević, „doktorskog naselja“.
Namjera i zamisao rukovodstva UKC je da dio stanova u tom naselju daju doktorima kako bi ih motivisali da ostaju ovdje. To je izvanredna ideja da rješavanjem stambenog pitanja zadržimo ljude ovdje. RP je u fazi prednacrta i trebamo još da porazgovaramo da sagledamo njihove želje i prostorne mogućnosti- ističe Stanarević.
Dodaje i da je za grad najbitnije da uspostavi dobru saobraćajnu komunikaciju u blizini Gimnazije, te obezbjedi dio parking mjesta za trenutne potrebe i buduće naselje, kako bi se smanjile gužve u ovom dijelu grada.
Dugo je već zapušten i prostor bivše “Mljekare” na Malti, a u Gradskoj upravi kažu da je i na toj lokaciji planirano stambeno-poslovno naselje. Investitor iz Beograda koji je kupio zemlju, radove planira tek za dvije, tri godine.

Ove tri lokacije su još jedne od rijetkih neiskorištenih u urbanom dijelu grada. Pojedine arhitekte ocjenjuju poraznim što se na najboljim lokacijama u centru po pravilu planira izgradnja stambenih zgrada, umjesto da se takav prostor iskoristi i rezerviše za javnu namjenu.

Urbanizacija
– Grad nije privredni subjekt, niti investitor i ako na lokaciji “Paskuline ciglane” nije predviđen neki od objekata javnog interesa, onda je svakako bolje da se taj prostor, koji je na odličnom mjestu urbanizuje, nego da tu i dalje stoje stare barake – smatra Dragan Milanović, direktor agencije za nekretnine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: