Hiljadita sreća, najveća

Hiljadita beba začeta vantjelesnom oplodnjom u Republici Srpskoj rođena je u ponedjeljak, 30. oktobra 2017. u Banjaluci. Marija je zdrava i vesela djevojčica, dugačka 51cm i teška 3050g. Porođaj je bio izazovan, ali je sve završeno dobro, zahvaljujući hrabroj mami Aleksandri Radovanović i odličnom timu Porođajnog odjeljenja Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Majka i beba su dobro i oporavljaju se na Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

Marija je prvo dijete mami Aleksandri i tati Goranu, a bebu su pokušavali da dobiju skoro pet godina. Uspjeli su iz trećeg pokušaja vantjelesne oplodnje u klinici Medico-S, uz najveću pomoć i podršku dr Brankice Đukić-Kukolj i embriologa Milice Gvero i Saše Vujnića, te anesteziologa prim. dr Zdravka Josipovića. Radost zbog Marijinog rođenja prelazi i granice Republike Srpske. Majku Aleksandru prethodno je u Beogradu operisao prof. dr Aleksandar Ljubić, a sve prognoze kolega u pogledu mogućnosti da Aleksandra iznese trudnoću do kraja bile su skeptične. Pobjednički tim naglašava da je mama Aleksandra pobijedila negativne prognoze izuzetnom upornošću, pozitivnim pristupom i energijom.

Prva beba začeta procedurom vantjelesne oplodnje obavljene u Republici Srpskoj rođena je 8. decembra 2003. godine u Banjaluci. Postupak je radilla prof. dr Sanja Sibinčić. Tim prof. Sibinčić i institucije Republike Srpske od 2007. godine zajedno razvijaju uslugu vantjelesne oplodnje u Republici Srpskoj, s posebnim zajedničkim ciljem da svim parovima koji imaju problem steriliteta bude dostupna mogućnost da ostvare potomstvo. Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske već šest godina finansira dva postupka vantjelesne oplodnje, a već deset godina prvi postupak za parove kojim je to jedina mogućnost da postanu roditelji. Poseban doprinos i pomoć razvoju vantjelesne oplodnje u Republici Srpskoj dao je predsjednik Republike Srpske, gospodin Milorad Dodik.

„Medico-S“ je danas prema broju rođenih beba, uspješnosti i broju godišnjih procedura jedna od najvećih klinika za biomedicinski potpomognutu oplodnju u okruženju. Svi podaci o procedurama, rezultatima i uspješnosti dio su redovnih izvještaja koji se dostavljaju Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, te Evropskom društvu za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE).

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: