Gripe još nema, respiratorne infekcije haraju

Domovi zdravlja u RS su tokom prošle sedmice prijavili 3.180 akutnih respiratornih infekcija (ARI), dok je oboljenja sličnih gripi (ILI) registrovano 438.
U bolnicama u RS u ovom periodu prijavljeno je devet oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije (SARI), i to šest oboljelih u Opštoj bolnici Doboj i tri oboljela u Opštoj bolnici Bijeljina.

– Testirana su dva ILI uzorka od kojih nijedan nije bio pozitivan na viruse gripa. Prema podacima kojima raspolaže Evropski centar za kontrolu bolesti i Svjetska zdravstvena organizacija, aktivnost virusa gripa je na niskom nivou širom evropskog regiona. Virusi gripa su sporadično detektovani, a registrovana je cirkulacija virusa tipa A i B – saopštili su iz Instituta za javno zdravstvo RS.
U IZJ naglašavaju da je, zbog većeg boravka u zatvorenom prostoru i mjestima gdje borave veće grupe ljudi, neophodno je primjenjivati mjere lične, a posebno respiratorne higijene, kao i higijene prostora.

– U narednom periodu, posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smještenim u ustanovama za trajni boravak. Trajanje posjete treba svesti na minimum, u posjetu ići samo ako smo sigurni da nemamo neku respiratornu infekciju i izbjegavati blizak kontakt sa oboljelima – kažu u ovom institutu.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI