Grijanje! Kompletna odluka Ustavnog suda

Objavljena je odluka Ustavnog suda RS o ustavnosti odluka Skupštine grada Banjaluka, a tiče se grijanja u najvećem gradu Republike Srpske.

Ustavni sud je odlučio da su član 21. stav 5. i član 22. stav 3. i 5. Odluke o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korišćenje toplotne energije  nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske, Zakonom o komunalnim djelatnostima i Zakonom o održavanju zgrada.

Neustavne tačke odluka tiču se načina isključenja sa toplovodne mreže, ali i instalacija u stanovima.

Članovi odluka koji su proglašeni neustavnim:

ODLUKA O OPŠTIM USLOVIMA ZA PROIZVODNjU, ISPORUKU I KORIŠTENjE TOPLOTNE ENERGIJE

(Održavanje unutrašnjih instalacija)

Član 21.

(5) Korisnik usluge ne može bez pismene saglasnosti davaoca usluge obavljati zamjene, prepravke ili dogradnje na unutrašnjim instalacijama.

 

(Izdvajanje iz centralnog toplifikacionog sistema)

Član 22.

(3) Isključenje zgrade, kao cjeline, iz centralnog toplifikacionog sistema moguće je ukoliko se obezbijedi saglasnost za izdvajanje svih korisnika usluge unutar zgrade, te prethodna saglasnost davaoca usluge. U slučaju zahtjeva za ponovnim priključenjem primjenjuju se odredbe člana 12. ove odluke.

(5) Isključeni korisnik usluge je dužan da omogući povremenu provjeru stanja instalacija centralnog grijanja od strane ovlašćenih lica davaoca usluge. U slučaju da davalac usluge bude onemogućen da izvrši provjeru u naknadno ostavljenom roku, datom na obavještenju, korisniku usluge će se obračunati puni iznos troškova toplotne energije.

 

Partija Sloboda iz Banje Luke, zastupana po advokatu Vanji V. Lakić, i Meliha Filipović iz Banje Luke predali su Ustavnom sudu Republike Srpske odvojene inicijative za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti pojedinih članova Odluke o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korišćenje toplotne energije, Odluke o Tarifnom sistemu sa Metodologijom obračuna isporučene toplotne energije koje je donijela Skupština grada Banjaluka a u vezi sa centralnim grijanjem u najvećem gradu Republike Srpske.

 

Kompletnu odluku Ustavnog suda RS možete pročitati ovdje:

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI