Gradski prevoz najskuplji u regionu

Uprkos trendu pada cijena goriva na benzinskim pumpama u BiH, banjalučki prevoznici su najavili da će cijene karata ipak ostati nepromjenjene, čime je Banjaluka potvrdila status grada sa najslabijom kupovnom moći građana i najskupljim gradskim prevozom u regionu.

“Centar za životnu sredinu” uz pomoć udruženja građana iz regiona je izradio komparativnu analizu cijena javnog prevoza i cijena parkinga u gradovima regiona, a u kojoj se vidi različita kupovnu moć građana regiona prema kartama javnog prevoza.

Prema ovoj analizi Zagreb je na vrhu te liste, gdje je sa jednom prosječnom platom iz 2022. godine moguće kupiti 2217 karata javnog prevoza, dok je kupovna moć građana Banjaluke u odnosu na ostale gradove najniža, tačnije gotovo čevorostuko manja u odnosu na Zagreb, gdje se sa prosječnom platom ostvaruje mogućnost kupovine 563 karte.

“Iako je u ovoj godini rast cijena goriva paralelno pratilo i povećanje cijena karata javnog prevoza, sa druge strane, aktuelni pad cijena goriva teško da će voditi i smanjenju cijena karata javnog prevoza u Banjaluci, jer banjalučki prevoznici tvrde da su trenutne cijene prevoza i dalje opravdane, pa prema tome i dalje ostaju najskuplje u regionu”, navode iz CZZS.
U navedenoj komparativnoj analizi je primijećeno i da je trend kupovne moći građana Banjaluke opao u 2022. godini u odnosu na 2020. godinu.

Tako građani Banjaluke, ali i Skoplja, bez obzira na rast prosječne plate, u 2022. godini u prosjeku mogu da priušte 1%, odnosno 6% manje karata javnog prevoza nego u 2020., za razliku od Podgorice, čiji građani mogu da priušte 37% više karata, ili Zagreba, čiji građani mogu da priušte dvostruko više karata.
Kada je riječ o cijenama parkinga, analiza je pokazala da povećanje cijene parkinga stimulativno utiče na povećanje broja građana koji koriste javni prevoz, te da dobru praksu više cijene parkinga po satu u odnosu na cijenu karte javnog prevoza, od gradova u regionu imaju Zagreb, i to tri puta višu, te nešto višu Novi Sad i Sarajevo, kao i relativno višu Skoplje.

“Lošu praksu posjeduju Ljubljana, Podgorica, te Banja Luka – koja dominira sa oko 2,3 puta višom cijenom javnog prevoza u odnosu na cijenu parkinga po satu u prvoj zoni.
Dok se u Banjaluci ozbiljno ne pristupi cijelokupnoj reorganizaciji javnog prevoza, imajući u vidu sistem prevoza, raspored linija, kao i prvenstveno previsoke cijene karata, jasno je da ćemo biti na vrhu liste gradova sa najlošijim javnim prevozom u regionu”, tvrde iz banjalučkog CZZS.

Izvor: CZZS, Mondo.ba

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: