Gradska uprava traži kontrolu građevinske dozvole garaže UKC Srpske

U cilju zaštite interesa Grada, Gradska uprava uputila je inicijativu za vršenje inspekcijskog nadzora građevinske dozvole Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS kojom se Univerzitetsko-kliničkom centru RS daje dozvola za građenje višenamjenskog objekta, parking garaže u okviru bolničkog kompleksa na Paprikovcu, a kojom je Grad oštećen za 1.774.460,98 KM, saopšteno je iz Gradske uprave.
Dodali su da je u dopisu koji je Gradska uprava uputila Republičkoj upravi za inpekcijske poslove navedeno da je Članom 73. stav 1. Zakona o uređenju prostora i građenju definisano da je investitor dužan da prije dobijanja građevinske dozvole plati rentu i naknadu za uređenje građevinskog zemljišta.

– Članom 75. stav 1. istog zakona propisano je da se investitoru ne može izdati građevinska dozvola dok se ne dostavi dokaz o plaćanju utvrđene naknade za troškove uređenja građevinskog zemljišta i rente, koja iznosi 1.774.460,98 KM i koja do danas nije plaćena, odnosno plaćanje iste nije obezbijeđeno niti jednom finansijskom mjerom obezbjeđenja kako je to predviđeno Ugovorom. U postupku izdavanja građevinske dozvole nadležno Ministarstvo je kao dokaz o plaćenim naknadama, odnosno obezbjeđenju plaćanja naknada prihvatilo Zaključak Vlade Republike Srpske kojim se garantuje da će investitor finansirati i izgraditi komunalnu infrastrukturu koja je neophodna za funkcionisanje objekta – rekli su u Gradskoj upravi.

Naveli su da “Zaključak Vlade nema karakter bankarske garancije i ne predstavlja dokaz o plaćenim naknadama” i istakli da je nadležno Ministarstvo izdalo građevinsku dozvolu suprotno odredbi Člana 73. i 75. Zakona o uređenju prostora i građenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: