Gradska kasa “teža” za 73 miliona KM ?

Gradski budžet za ovu godinu iznosiće 205.668.000 KM, umjesto prvobitno planiranih  130 miliona.

Tako su odlučili odbornici u Skupštini grada Banjaluka usvajanjem  prijedloga zaključka o prihvatanju Nacrtu rebalansa budžeta za 2017. godinu. Razlika od čak 73 miliona KM su ustvari, kako je rekao gradonačelnik Igor Radojičić, za refinansiranje gradskog duga.

– Završen je međunarodni tender za restrukturisanje gradskog duga. Pozitivni efekti refinansiranja su to što ćemo obezbijediti da dug, umjesto četiri, vraćamo u narednih deset godina i po znatno nižoj kamatnoj stopi. Sredstva koja bi trebalo da budu oslobođena refinansiranjem, biće raspređena za projekte iz različitih oblasti, uglavnom za komunalne potrebe, te za projekte evropske prijestonice kulture, turističko brendiranje i informaciono opremanje.   Riječ je o iznosu od oko pet miliona KM za ovu godinu, zavisno od momenta kada ćemo doći do konačnog ugovora – rekao je gradonačelnik Radojičić, obrazlažući rebalans budžeta.

On je dodao da je na tenderu izabran konzorcijum banaka na čelu sa NLB bankom, a u kojem se nalazi još sedam banaka iz regiona. Kamatna stopa iznosi 3,84 %, plus euribor. Radojičić je naglasio da je u toku žalbeni rok, i da, ukoliko ne bude bilo žalbi, onda se može ići na potpisivanje ugovora.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI