„Gradonačelniče, gdje su bageri kojima bi se branio nacionalni spomenik kulture?“

Direktorica Narodnog pozorišta Republike Srpske Maja Dodig, obratila se medijima ispred zgrade nacionalnog teatra i upoznala javnost sa skandaloznom odlukom gradske uprave Banje Luke, koja je u ulici Bana Milosavljevića legalizovala objekat kafane izdavanjem upotrebne dozvole u maju tekuće godine.

Gradska administracija uporno ignoriše stručno mišljenje Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske kojim se sve dosadašnje saglasnosti stavljaju van snage u skladu sa Odlukom o izmjenama i dopunama odluke o proglašenju istorijskog spomenika Narodnog pozorišta Republike Srpske nacionalnim spomenikom BiH kojom su utvrđene mjere zaštite kojima je propisano da su na prostoru nacionalnog spomenika dozvoljeni radovi na tekućem održavanju, konzervatorsko-restauratorski radovi, kao i radovi kojima je cilj prezentacija nacionalnog spomenika, te da sve neprimjerene intervencije na objektu urađene nakon donošenja odluke o proglašenju istorijskog spomenika, dogradnja dijelova na jugoistočnoj i jugozapadnoj strani, reklamni panoi i intervencije na krovnim tersama treba da se uklone.
Pored navedenog, direktorka Maja Dodig je obavijestila medije i javnost i da je drugi ugostiteljski objekat pored ulice Kralja Petra I Karađorđevića, koji je u potpunosti naslonjen na zgradu Narodnog pozorišta Republike Srpske, takođe u postupku legalizacije i da nema ni građevinsku ni upotrebnu dozvolu.

Direktorka nacionalnog teatra Srpske je istakla ogorčenost na ove nečasne i nelagalne postupke gradske uprave Banje Luke, posebno zbog činjenice da je vlasnik kafane koji treba da dobije legalizaciju navedenog objekta srušio dio temelja i dio fasade objekta Narodnog pozorišta Republike Srpske kako bi izgradio toalet za goste.

Tokom obraćanja medijima i javnosti direktorka Narodnog pozorišta Republike Srpske je citirala izjavu aktuelnog gradonačelnika Banje Luke, Draška Stanivukovića iz aprila 2017. godine u kojoj je on osudio izgled kafića koji je naslonjen na Narodno pozorište RS, koji je nazvao ruglom, te konstatovao da to više i ne liči na kulturnu instituciju, jer nema arhitekture, a ponajmanje nema veze sa Banjom Lukom kao Evropskom prestonicom kulture, te mu postavila javna pitanja:

Da li je promijenio stav u odnosu na 15. 04. 2017. godine i ako jeste koji su razlozi?
Da li su se obrnule teze, da li ugostiteljski objekti, koji su prislonjeni na Narodno pozorište Republike Srpske više ne predstavljaju ruglo, možda je sada ruglo institucija kulture koja ometa rad tih ugostiteljskih objekata?
Zašto pažnju javnosti i medijsku javnost usmjerava na terasu Kajaka i gdje su bageri kojim bi se branio nacionalni spomenik kulture?
I da li su sada ovi kafanski objekti koji su naslonjeni na zgradu nacionalnog teatra od maja mjeseca ove godine pod njegovom ličnom zaštitom?
Da li gradonačelnik zna da glumci u garderobama nemaju dnevnu svjetlost, da gledaju u lim ugostiteljskog objekta/zatvorene bašte i udišu izduvne gasove iz kafane?

Pored navedenog, direktorka je u obraćanju medijima navela da ugostiteljski lokali koriste sve komunalne priključke Narodnog pozorišta Republike Srpske i da se u tom smislu može posebno istaknuti izrazito ekonomski štetan ugovor za ovu ustanovu kulture. Jedan parametar koji je navela, a koji služi kao dokaz navedenoj tvrdnji, je da je drugi zakupoprimac, u pitanju je kancelarijski prostor, samo u januaru tekuće godine, potrošio toplotne energije i vode u iznosu od 1.800 konvertibilnih maraka za 228 kvadratnih metara, te da iznos koji plaća zakuporimac ugostiteljskih objekata (350 kvadratnih metara) u iznosu od 1.200 konvertibilnih maraka, plus PDV, nije dovoljan ni za troškove toplotne energije u zimskom periodu.

Iz svega navedenog direktorka je navela i zaključak da Narodno pozorište Republike Srpske, odnosno Vlada kao osnivač, država, od narodnih para dotira i plaća troškove komunalija za zakupoprimca ugostiteljskih objekata, što je prema njenim riječima ogromna šteta koja se čini dugi niz godina i može se mjeriti na mnoge načine, a jedan od njih je svakako da su ta sredstva mogla biti uložena u produkciju dvadeset predstava, što je redovni repertoar za četiri ili čak pet godina.

Takođe, za isti iznos novca mogle su biti zamijenjene dotrajale elektroinstalacije i sistemi za rashlađivanje, koji koliko sutra mogu da nas sve ugroze, jer su u katastrofalno lošem stanju.

Direktorka Maja Dodig je apostrofirala da je kao čovjek i povrijeđena i ogorčena ovim spoznajama, međutim, istakla je da će kao neko ko stoji na čelu pozorišne kuće istrajati da svi koji su odgovorni u konkretnom predmetu budu sankcionisani, bez obzira na stranačku pripadnost, kao i na podatke ko je kome kum.

Maja Dodig: „Imam obavezu kao odgovorno lice da čuvam i štitim ovaj spomenik, imam obavezu kao čovjek i kao umjetnik da čuvam ovaj spomenik. Ja imam obavezu prema banu Tisi Milosavljeviću! A mislim da svi imamo, kao građani, kao društvena zajednica takvu obavezu. I ovim putem apelujem na našu društvenu zajednicu da nam pruži podršku, apelujem na dio stručne javnosti da kaže svoje mišljenje, da li je ovo u redu? Da li je u redu da se spomenik skrnavi? Da li je u redu da je spomenik oštećen?“

Odbornik Grada Banje Luke Draško Stanivuković, 15.04.2017. godine: „Pogledajte kako izgleda kafić koji je naslonjen na Narodno pozorište RS, pa to je ruglo, to više nije kulturna institucija, nema arhitetkure, nema kulture, nema ničega. Pričamo o nekoj novoj Banjoj Luci, kulturnoj prestonici.“

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: