Građani zabrinuti zbog crnog dima iz kotlovnice UKC RS

Crni dim koji se svakodnevno vijori iz dimnjaka kotlovnice u sklopu UKC Srpske, već odavno intrigira građane Banjaluke, dok neki strahuju za svoje i zdravlje svojih ukućana, jer ne znaju porijeklo ovog dima.
Gusti dim se na ovoj lokaciji može vidjeti u različitim periodima dana, a građani su ga snimili i tokom noći, što ih je dodatno zabrinulo.

– Nimalo nije prijatno vidjeti tako gust i crni dim, u neposrednoj blizini kuća. Jednostavno, lakše bi nam bilo da znamo od čega se on stvara i zašto ga nekad ima, a nekad ne. Ko zna šta se gore loži i u koje – kaže jedan mještanin Paprikovca.

Iz UKC Srpske poručuju da se u njihovoj kotlovnici na lokaciji Paprikovac koristi isključivo mazut koji, kako naglašavaju, zadovoljava uslove Pravilnika o kvalitetu tečnih naftnih goriva.
Mazut nam isporučuje ugovoreni dobavljač STARS doo Banjaluka, a otpadni mazut uklanja ugovorena ovlaštena i atestirana firma za zbrinjavanje otpadnog mazuta – kažu za Srpskainfo u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Naglašavaju ad se medicinski otpad zbrinjava na zakonom regulisan i ekološki prihvatljiv način, te ne sagorijeva u kotlarnici UKC Republike Srpske na lokaciji Paprikovac.

– U toku je završni proces nabavke usluga projektovanja i opremanja rekonstrukcije objekta Tehničko ekonomskog bloka koji se sprovodi prema pravilima EIB banke. Rijetka dimljenja koja vizuelno čine crni dim i koja kratko traju, dešavaju se samo pri startovanju kotlova. Pomenuta rekonstrukcija, promjena kotlova, opreme i prelazak na primarno novi energent-prirodni gas, otkloniće povremenu pojavu crnog dima – poručuju iz UKC Srpske.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: