Građani bijesni zbog samovolje lokalnih gradskih “moćnika”

Načelnik Slobodan Stanarević bahatim ponašanjem i zloupotrebom službenog položaja doveo je naše naselje i 350 porodica u ozbiljne probleme.
Ovim oštrim riječima stanari zgrada u Ulici Dragana Bubića pismeno su se obratili gradonačelniku Igoru Radojičiću, zahtijevajući hitan sastanak na temu regulacionog plana ovog naselja. Na rubu dobre volje, stanari osam lamela zaprijetili su čak i protestima. Ne samo da ovo naselje sa nekoliko hiljada duša nema normalan parking, dječije igralište, pristupnu saobraćajnicu, kao ni zelenu površinu; povrh svega, tvrde još i da su izmanipulisani radi ličnih interesa moćnika.

Predstavnici stanara prije godinu dana imali su sastanak u Gradskoj upravi, upravo s načelnikom Stanarevićem, ali i zamjenikom gradonačelnika Srđanom Amidžićem, zahtijevajući izmjenu dijela regulacionog plana Regionalni centar, kako bi se obezbijedio bar dio sadržaja koji im nedostaje u naselju.

Obećanje
Tada im je, kažu, obećano i da se u komšiluku neće praviti nove zgrade dok se ne završi izmjena dijela regulacionog plana, a sve kako bi njihov problem bio riješen.

– Na tom sastanku načelnik nas je prevario i dao pogrešne informacije, sakrivajući činjenicu da je na jednoj od parcela u našem bloku već pokrenuo još jednu izmjenu Regulacionog plana, početkom 2018. godine, kojom dozvoljava izgradnju novog objekta u naselju. Za taj objekat Odjeljenje za prostorno uređenje grada je izdalo građevinsku dozvolu u jeku vanrednog stanja u RS, frapanto kršeći odluke predsjednice Republike i Narodne Skupštine. Mašine stižu 22. maja na lokaciju i započinju zemljane radove. Našu izmjenu namjerno je usporio, kako bi mogao započeti izgradnju objekta koji uopšte nije bio u Regulacionom planu – govori Bojan Stanišić, koji je bio na tom sastanku, a sada želi javno da progovori o nezakonitom radu pojedinaca u Gradskoj upravi.

Bojan Stanišić

Zajedno s najupornijim komšijama šalje i mnogobrojne dopise nadležnim institucijama. Nakon što je u naselju prošlog juna počela gradnja jedne zgrade, Zajednica etažnih vlasnika u Ulici Dragana Bubića 34 početkom ove godine obraća se Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS kako bi dokazali da je riječ o nelegalnoj gradnji i zlupotrebi službenog položaja.

Prigovor
Oni šalju prigovor na Regulacioni plan za prostor regionalnog centra u Banjaluci – revizija plana, usvojen krajem 2013. godine, navodeći da je grubo prekršen zakon u vezi: regulacionih linija, neriješenog kvalitetnog saobraćajnog pristupa, parking mjesta, nedovoljno zelenih površina, te nepostojanja površina za igru djece. Nije im jasno kako je uopšte Grad izdao građevinsku dozvolu na Regulacioni plan koji krši zakon.

U odgovoru ministarstva, u koji je Srpskainfo imala uvid, stoji da ZEV pravilno tumači zakon i Pravilnik o opštim pravilima urbanističke regulacije i parcelacije kojih se nosilac izrade regulacionog plana dužan pridržavati i dalje šalje dopis republičkoj inspekciji na postupanje.

– Ko može pohvatati konce šta se ovdje sve dešava, taj je doktor nauka – kaže Bojan Stanišić.

Ističe da je i sam silom prilika morao učiti pravnu i građevinsku terminologiju i regulativu kako bi se zakonski mogli boriti za osnovne uslove za normalan zivot. Razočarenje, međutim, doživljavaju i od inspekcije, koja, kažu, na sve načine izbjegava da radi svoj posao.

– Čak su neki inspektori bili toliko drski da su rekli da ih ne uznemiravamo i da ih to ne zanima. Ja nisam sebi i svojoj porodici kupovao zatvor. Kada sam birao stan, u Regulacionom planu sam vidio zelene površine i drvored ispred svake zgrade, dovoljan broj parking miesta. Razočaran sam odnosom Gradske uprave prema nama. Donekle mogu da razumijem investitore kojima je cilj samo da prodaju stanove i uzmu novac, ali ne mogu i ne želim da razumijem Grad – kaže Stanišić, koji nije ni slutio da će mu život u ovom naselju zadati toliko glavobolje.

Odgovor
Dodatni apsurd je što su, zbog nesređenog Regulacionog plana, upitne i građevinske dozvole za većinu stanova u naselju.

– Regulacioni plan postoji, ljudi traže lokacijske uslove, kako bi bilo da ja branim građenje – odgovor je načelnika Slobodana Stanarevića na ove ozbiljne optužbe.

Što se tiče izdavanja dozvole tokom vanrednog stanja, kaže da je odjeljenje sve vrijeme radilo u tom periodu.

Tvrdi i da na sastanku sa stanarima niko nije obećao da neće biti gradnje u naselju, već da će biti urađen novi Regulacioni plan, s parkingom i zelenilom.

– Sada je došao prednacrt plana, kojim smo ispunili njihove zahtjeve, i mislim da će stanari biti zadovoljni. Napravljen je veliki parking u centralnom dijelu naselja, garaža s jednim spratom. Na drugoj strani je zelena parkovska površina od oko 20 dunuma – poručuje Stanarević.

Sljedeći korak je, kaže, da Grad kupi ili mijenja neku zemlju da njima riješi parkiranje i zelenilo.

Inspekcija: Mogu se žaliti Ustavnom sudu
Iz Republičkog inspektorata navode da je sporni regulacioni plan usvojen prije donošenja Pravilnika o opštim pravilima urbanističke regulacije i parcelacije 23. decembra 2013, zbog čega nije mogao biti primjenjen prilikom usvajanja regulacionog plana.

– Imajući u vidu da je sporni regulacioni plan usvojen prije stupanja na snagu Pravilnika, te da je važećim Zakonom o uređenju prostora i građenju propisano da će se ranije započeti postupci izrade i donošenja dokumenata prostornog uređenja okončati po odredbama zakona na osnovu kojeg su započeti, time su mogućnosti inspektora za preduzimanje mjera ograničene – odgovorili su iz Inspekcije.

ZEV su obavijestili da, ukoliko smatraju da plan nije usklađen sa zakonom, mogu samostalno pokrenuti inicijativu za ocjenu zakonitosti kod Ustavnog suda.

Problemi od početka
Jedan od apsurda u ovom naselju je što stanari do svojih zgrada dolaze privremenom saobraćajnicom, a tu je još i problem s malim brojem parking mesta, zbog čega automobile ostavljaju kud-koji. Investitoru je, naime, dozvoljeno da napravi privremeni parking dok se trajno ne riješi problem parkiranja. Međutim, stanari su sve vrijeme morali plaćati parkiranje, iako privatnicima do prošle godine nije bilo dozvoljeno ni da se bave tom djelatnošću.

– Građevinske dozvole za naše lamele su na tom privremenom parkingu, čiji rok ističe u novembru. Nakon toga, sve dozvole su upitne – ističe Bojan Stanišić.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: