Grad povećao izdvajanja za sufinansiranje vantjelesne oplodnje

Grad Banjaluka objavio je danas javni konkurs za dodjelu jednokratne novčane pomoći za sufinansiranje troškova jednog postupka vantjelesne oplodnje. Za ovu podršku bračnim parovima iz gradskog budžeta biće izdvojeno 100.000 KM, s tim da će pojedinačni iznos za sufinansiranje procesa vantjelesne oplodnje, umjesto dosadašnjih 2.500 KM, biti povećan na 4.000 KM.
Prema uslovima konkursa, u momentu podnošenja prijave na konkurs jedan od bračnih supružnika mora da ima prebivalište na području Grada Banjaluka u neprekidnom trajanju od četiri godine i duže, za razliku od prethodnog gdje su taj uslov trebalo da ispunjavaju oba supružnika.

-Ove godine smo donijeli izmjene Pravilnika o dodjeli sredstava za podršku pronatalitetnoj politici Grada Banjaluka – pojedinci u pogledu iznosa sredstava za ove namjene i prebivališta na području Grada Banjaluka, a sve u cilju da unaprijedimo taj proces odnosno da pomognemo parovima koji imaju probleme da to riješe na najbolji način i steknu potomstvo – naveli su iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

Prema njihovim podacima, Grad je posljednje dvije godine podržao sve prijavljene i validne zahtjeve za vantjelesnu oplodnju, kojih je prošle godine bilo osam, a 2018. godine 35 zahtjeva.
-Izvještaje o utrošenim sredstvima iz 2018. godine do danas dostavio je 21 podnosilac zahtjeva, od kojih je kod sedam lica procedura asistirane reprodukcije uspješno obavljena i rođeno je osam beba – zaključili su iz resornog odjeljenja.

Konkurs je otvoren do 2. jula, a mogu se prijaviti žene do 42 godine starosti sa prebivalištem na području Banjaluke, koje su iskoristile pravo na sve postupke biomedicinski potpomognute oplodnje na teret sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja RS, a da nisu ranije ostvarile pravo na dodjelu jednokratne novčane pomoći kod Grada Banjaluka.

Prijave na konkurs sa potrebnom dokumentacijom dostavljaju se Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Grada Banjaluka, a sve informacije u vezi sa javnim konkursom mogu se dobiti kod samostalnog stručnog saradnika za zdravstvo, putem telefona broj: 051/244-444, lokal 710, ili direktno – u kancelariji broj 23.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: