Grad odobrio sve zahtjeve za vantjelesnu oplodnju

I ove godine, Grad Banja Luka podržaće sve pristigle zahtjeve za sufinansiranje jednog pokušaja vantjelesne oplodnje. Tako će podršku Grada dobiti 35 zahtjeva, koji su ispunili uslove iz javnog poziva.

Ovogodišnjim budžetom za sufinansiranje troškova  jednog postupka biomedicinski potpomognute oplodnje predviđeno je 65.000 KM. Tim novcem, moguće je obezbijediti sredstva za ispunjenje samo 25 zahtjeva, iako su na javni poziv Gradske uprave iz juna ove godine pristigle 35 validne prijave, odnosno oni koji uspunjavaju propisane uslove.

Odlukom gradonačelnika Igora Radojičića svi sugrađani koji su predali zahtjeve na javni poziv i ispunjavaju uslove, dobiće finansijsku podršku Grada. Na osnovu te odluke, u tu svrhu biće izdvojeno dodatnih 25.000 KM, odnosno ukupno za sve zahtjeve 87.500 KM.

-I ove godine primili smo veliki broj zahtjeva onih kojima je ovo jedina prilika da postanu roditelji. Odlučili smo da svi koji ispunjavaju uslove iz javnog poziva dobiju jednokratnu novčanu pomoć od 2.500 KM, tako da smo obezbijedili dodatna sredstva i sa drugih budžetskih stavki prebacili ih za troškove vantjelesne oplodnje – kazao je gradonačelnik Radojičić.

Kako je naglasio, ovo je jedna od mjera pronatalitetne politike koju Grad provodi.

Po prvi put, među odobrenim zahtjevima za jednokratne novčane pomoći su i tri zahtjeva lica koja su ostvarena kao roditelji ali žele da prošire porodicu.

Inače, Grad Banja Luka objavio je krajem juna javni konkurs za dodjelu jednokratne novčane pomoći  za sufinansiranje troškova  jednog postupka biomedicinski potpomognute oplodnje.

Na konkurs su se mogle prijaviti žene do 42 godine starosti sa prebivalištem na području Banje Luke, koje su iskoristile pravo na sve postupke biomedicinski potpomognute oplodnje na teret sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, a da nisu ranije ostvarile pravo na dodjelu jednokratne novčane pomoći kod Grada Banja Luka.

Prema podacima resornog Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, na javni poziv je pristiglo ukupno 38 zahtjeva. Od tog broja, za njih 35 utvrđeno je da ispunjavaju uslove, propisane gradskim pravilnikom o raspodjeli sredstva za podršku pronatalitetnoj politici

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: