Godinu dana nakon pokušaja ubistva Vladimira Kovačevića motiv i nalogodavci i dalje nepoznati

Godinu dana nakon pokušaja ubistva kolege Vladimira Kovačevića i dalje nisu poznati motivi, kao i to da li postoje i ko su nalogodavci tog krivičnog djela. Klub novinara Banjaluka podsjeća da slučaj nije riješen niti završen dok god policija i nadležno tužilaštvo ne odgovore na ta pitanja.

Pokušaj ubistva Kovačevića, novinara BN TV i portala Gerila info, ne može se smatrati riješenim ni zbog činjenice da je jedan od počinilaca Nedeljko Dukić i dalje na slobodi. Drugi napadač Marko Čolić osuđen je nepravosnažno zbog ovog krivičnog djela na četiri godine zatvora.

U posljednje dvije godine Linija za pomoć novinarima Udruženja BH novinari registrovala je 118 slučajeva ugrožavanja bezbjednosti, života i prava novinara u BiH. Među njima je najteži i najopasniji pokušaj ubistva Kovačevića. Zabilježeno je i 11 fizičkih napada, 13 eksplicitnih prijetnji smrću i desetine drugih oblika kršenja prava na slobodu izražavanja. Klub novinara napominje da procesuiranje i kažnjavanje takvih slučajeva najčešće izostaje što dodatno ugrožava bezbjednost novinara, snimatelja, fotoreportera i drugih medijskih radnika na terenu. Zato je neophodno do kraja istražiti ovakve slučajeve i procesuirati odgovorne kako bi sankcije postale i vrsta prevencije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: