Fotografije Helge Paris sutra u Muzeju savremene umjetnosti RS

U Muzeju savremene umjetnosti RS sutra u 19 časova biće otvorena izložba „Helga Paris: Fotografije“ koja se realizuje u saradnji sa Gete Institutom Bosne i Hercegovine i Institutom za inostrane poslove Njemačke.

Izložba ove značajne njemačke umjetnice u MSURS četvrta je u nizu izložbi umjetničke fotografije u okviru njene turneje po Jugoistočnoj Evropi, a priređuje se povodom Dana evropskog kulturnog nasljeđa.

Helga Paris je priznata njemačka fotografkinja, poznata po svojim fotografskim svjedočanstvima svakodnevnog života Istočne Njemačke.

Rođena je 1938. godine, a tokom svoje duge karijere imala je preko 20 samostalnih i na desetine grupnih izložbi, a svojim radom je zauzela izuzetnu poziciju u njemačkoj istoriji fotografije.

Paris, koja od 1966. godine živi u berlinskom okrugu Prenzlauer Berg, više od 30 godina kao hroničar Istočno-njemačkog poslijeratnog perioda istražuje i bilježi u svojim fotografijama melanholičnu vitalnost Istočnog Berlina i njegovu poetiku.

Djelo Helge Paris (1938) u njemačkoj fotografiji zauzima značajnu ulogu. U serijama fotografija decenijama je otkrivala promjenjivu sliku njemačke istorije, koja obuhvata više od 30 godina. Helga Paris sa jednako strogim, kao i nježnim pogledom izvještava o životu u državikoja je 1949. godine nastala kao posljedica Drugog svjetskog rata, kao država radnika i seljaka koja je postojala istočno od fronta Hladnog rata do 1989. – navela je Inka Šube u predgovoru kataloga izložbe „Helga Paris: Fotografije“.

Helgu Paris zanimaju svakodnevni trenuci, poput banalnih trenutaka samoće i zajedništva: držanja, pogleda, gestikulacije, pokreta, površinske strukture i prostorije, koji izvještavaju kako o okolnostima, pričama i iskustvima ljudi i stvari, tako i o načinu ophođenja s tim okolnostima.

 

Zahvaljujući njenoj posebnoj sposobnosti fotografisanja zapuštenih ulica i oronulih kuća sa istim saosjećanjem i nježnom strogoćom kao i fotografisanja gostiju kafana i djece koja se igraju, Paris ljudima i stvarima daje posebno dostojanstvo.

Nakon otvaranja izložbe biće priređeno i stručno tumačenje postavke od strane Harfa Cimerman fotografa, umjetnika i prijatelja Helge Paris koji će publici otkriti  jedinstveni svijet ove njemačke umjetnice.

 

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske ostvario je do sada niz uspješnih projekata sa Gete institutom Bosne i Hercegovine i sa Institutom za inostrane poslove Njemačke (ifa) od kojih treba izdvojiti izložbu značajnog njemačkog umjetnika Sigmara Polkea koja je održana 2015. godine

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: