Foto/Druga noć XI Demofesta za pamćenje

Drugi dan i drugu noć zaredom, banjalučka tvrđava je postala oaza sadašnjosti, ali i budućnosti regionalnog zvuka. Od trinaest demo bendova koji su ovoga petka, 20. jula, tragali za svojim mjestom na sceni, odlukom stručnog žirija njih šest je obasjalo sunce finala. Ali, nisu samo nova lica zasijala. I sjaj velikih zvijezda je urezao trag na drugo veče XI Demofesta.

Noć za pamćenje je otvorio Belleti, funky atrakcija iz Zadra, nakon kojih je na binu kročila već nagrađena zagrebačka Šavovina. Za najoriginalniji tekst koji i bez tona odiše poetskom snagom, član stručnog žirija Nikola Pejaković Kolja je „ušavovljenom” trojcu na ranije održanoj konferenciji za medije uručio nagradu „Đakac”, koja se ove godine prvi put dodjeljuje

u znak afirmisanja autorskog stvaralaštva. Pri uručenju priznanja, Pejaković je najavio da će na XII Demofestu premijerno biti predstavljena i nagrada za najboljeg klavijaturistu, koja će nositi ime po Draganu Budiću Budi, muzičaru čije ime je upisano u istoriju rokenrola grada Banjaluke.

Na tragu muzičke istorije su sinoć bili i bendovi iz cijele bivše Jugoslavije. Od Aleje velikana koja je u zatvorskom odijelu okončala nastup „umiranjem na pozornici”, preko Anje Rikalo koja je u skoku demonstrirala vokalnu simfoniju, pa sve do Sergio Lounga koji je samo jednom šarenom kompjuterskom tastaturom opravdao titulu pobjednika beogradskog Bunt Rok festivala – sinoćnjim nastupima nije manjkalo inspiracije. Jednako nabijen enegrijom je bio I nastup banjalučke grupe Lady D, koji se, ako je suditi po transparentima i ovacijama u publici, čekao odveć dugo na bini Demofesta.

Ispostaviće se da je mišljenje publike dijelio i stručni žiri, pa će mjesto u finalnoj večeri festivala pripasti upravo Aleji velikana, Anji Rikalo i bendu, ali i sastavima Lady D te Sergio Lounge. Uz njih, srca zahtjevnog žirija je osvojio i DrvoTruo, akustični trio iz Kikinde, kao I grupa građana iz Zaječara okupljenih pod nazivom G.M.O.

 

Netom nakon proglašenja finalista, svjetla Kastela su obasjala četvorku iz Zagreba koja je samo jedno imala u planu – da stasom i glasom odbrani titulu drugoplasiranog benda na X Demofestu.

Harizmom koja kontroliše scenu i glasom u kojem živi cijeli vijek muzike, Tyger Lamb je Banjaluci predstavio album prvenac „Born Into This”, ali i dokazao da su pravi muzički tigrovi u koži jagnjeta.

Zatim je red došao na revijalca koji se na Demofest binu prvi put popeo kao jedan od takmičara.

Već u prvim stihovima je pozvao „one koji sijaju u mraku” da se izgube u zvuku, i sve do posljednjeg takta publika je u pokretu pratila njegovu emociju, koja je, poput glasa, izvirala iz dubine duše. Kolektivna euforija – možda bi to bio najtačniji opis za atmosferu koju je Marko Louis udahnuo među zidine Kastela. Srce je udaralo snažno i kada je Marko prišao prvom redu publike da se zahvali na ukazanoj ljubavi, i kada je bolnog glasa odavao počast svom ocu unumeri „I saw you smile”, ali i kada je premijerno izveo „Euridiku”, za koju je nedavno objavljen i video-spot.

Poput prave zvijezde, Marko je k’o od šale izveo zvijezdu na sceni, ali tu nije bio kraj akrobacijama. Od trubačkog orkestra koji je kroz rasplesanu masu umarširao na teren sve do beat boxa na trubi, Louis i Barka Brass Band su predstavili cijelu rapsodiju muzičkih bicepsa I tricepsa.

Posljednji nastup u revijalnom programu je bio rezervisan za Darka Rundeka & Ekipu te „razlivanje topline po grudima”. Poput vina, Rundek se pokazao boljim nego ikad, a ni Ekipa nije iznevjerila.

Naprotiv, Ekipa je, zajedno sa Rundekom, instrumentima i performansom upotpunjavala značenje svakog stiha, pružajući svakoj riječi scenu i svakoj noti priču. Koreografija I scenografija su naročito došle do izražaja kada su se sa bine začule boje pjesama „Crni dusi” I „Štrajk željezničara”, ali impresiju na publiku su zasigurno ostavili i neprevaziđeni hitovi „Ruke” i „Ena”. I po ko zna koji put, Rundek je na XI Demofestu zacementirao svoje ime u holu velikih, dokazavši da Darko Rundek može biti samo jedan.

A ko će biti taj jedan pobjednik XI Demofesta saznaćemo večeras u velikom finalu, nakon kojeg će uslijediti nastupi grupe Slonz, prošlogodišnjih prvaka festivala, Dr Neleta Karajlića te Goblina. Baš kao i prve dvije večeri, kapije tvrđave se otvaraju u 20 časova, a ulaz je besplatan sve do 21 čas. XI Demofest se održava pod pokroviteljstvom Banjalučke pivare i kompanije

Huawei te uz podršku brojnih medijskih prijatelja. Takođe, nakon jubilarnog, desetog izdanja Demofesta, Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH je i ove godine podržala realizaciju najvećeg festivala demo bendova u jugoistočnoj Evropi.

Izvor: Demofest

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: