„Flutete“ i Franz Doppler

U prošlogodišnjoj koncertnoj sezoni „Fluteta“, više puta prekinutoj iz svima znanih razloga, predviđeno je obilježavanje jednog lijepog jubileja: dvjesta godina od rođenja Franza Dopplera (1821-1883), virtuoza na flauti i kompozitora koji je slavu stekao svirajući na evropskim pozornicama skupa sa bratom Carlom, takođe flautistom, kao i komponujući klasična djela inspirisan mađarskom i ruskom narodnom muzikom.

No, kako epidemiološka situacija niije dozvolila da se serija koncerata ansambla „Flutete“ posvećena ovom velikanu klasične muzike održi u jubilaranoj godini, a smatrajući da za dobru muziku ne postoji loš momenat, ansambl je odlučio da početak ovogodišnje sezone posveti Doppleru i održi nekoliko koncerata njemu u čast.

Centar za kulturu i obrazovanje u Laktašima će 3.februara u 19:00 ugostiti flautistkinje Mariju Pilipović i Sunčicu Lončar i pijanistu Dejana Jankovića koji će izvesti pet dijela navedenog kompozitora: Andante i rondo, Rigoleto fantazija, Mađarska fantazija op. 35, Mađarska fantazija op.36 i Vlaške igre. Sva djela su inspirisana narodnim melosom, ali i najpoznatijim operskim arijama. Publika će zasigurno prepoznati čardaš u mnogim taktovima, ali i melodije arija Caro nome, La ra la ra, La donna e mobile…

Nakon Laktaša ansambl će se predstaviti banjalučkoj publici u utorak, 8. februara od 19:00 u koncertnoj sali MŠ „Vlado Milošević“, a potom i publici u Šamcu 12. aprila povodom otvaranja festivala „Milica – žene u umjetnosti“.

Paralelno sa koncertima, ansambl radi i na pripremanju albuma sa autorskom muzikom. Za „Flutete“, u sastavu dvije flaute i klavir, piše nekoliko domaćih i inostranih kompozitora djela koja će premijerno biti izvedena u Banjaluci uz prisustvo njihovih tvoraca i u izvođenju ansambla „Flutete“. Radi se o modernoj muzici, tj. muzici koja koristi moderne tehnike kako u komponovanju tako i u izvođaštvu, ali ipak prijemčivoj uhu svakog slušaoca.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: