Filozofski fakultet ukrašen muralima dočekuje studente

Nepovoljnu situaciju prouzrokovanu pandemijom virusa korona na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci iskoristili su ne samo za temeljno čišćenje i dezinfekciju prostorija, već i za vizuelno osvježavanje prostorija fakulteta i stvaranje ugodnog ambijenta za buduće generacije studenata.
U saradnji sa likovnim umjetnicima i studentima Akademije umjetnosti u Banjoj Luci osmišljeno je i realizovano nekoliko likovnih rješenja u vidu desetak murala koji od sada krase zidove zajedničkih prostorija Filozofskog fakulteta. Raspon tematike kreće se od prikaza praistorijskih pećinskih crteža te antičkih motiva u suterenu fakulteta, „Roršahove mrlje“ na Studijskom programu psihologije, preko murala „Mislilac“ i „Sloboda predvodi narod“ na studijskim programima filozofije i istorije, do „Mape uma“ i drugih tematskih murala vezanih za pozive učitelja, pedagoga i predškolskih vaspitača.


Osim murala, ulazni hol Filozofskog fakulteta od ove godine krasiće i originalna umjetnička skulptura „Horizonti“ za čiju izradu su prvenstveno korišteni metal, drvo i staklo. Skulpturu potpisuje umjetnički dvojac „Milimetar“, odnosno, banjalučke arhitektice Marina Radulj i Milana Nedimović. O radu na skulpturi autorke ističu: „Iako je zadatak prvenstveno postavljen kao pitanje identiteta prostora, naš odgovor je išao u domenu građenja ljepote. Oplemenjivanje „prve slike“ pri ulasku u objekat. Skulptura je ta koja se mijenja s okom posmatrača, s pozicijom posmatrača, sa protokom vremena, sa prisustvom ili izostankom svjetlosti. Artificijalna pojava iz prirode, koja kroz odraz diše narav društva“.
Preko murala, skulpture, a dijelom i novog namještaja, želja nam je bila da gradimo inspirativan prostor koji će podsticati na stvaralaštvo i otvorenost, kritičko mišljenje i poštovanje ne samo znanja i vještina nego i ljepote i duhovnosti. I ovom prilikom Filozofski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci ostaje dosljedan svojoj viziji i nastojanju da bude prijatan i podsticajan obrazovni ambijent, sa inovativnim studijskim programima, podržavajućim nastavnim kadrom, zanimljivim vannastavnim sadržajima te pozitivnim imidžom u zajednici.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: