Festival nauke 8. i 9. juna

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske 11. godinu za redom organizuje Festival nauke 8. i 9. juna 2023. godine.
U ministarstvu kažu da festival godinama privlači pažnju mališana iz vrtića, učenika osnovnih i srednjih škola, ali i studenata iz cijele Srpske.

Posjetioce tokom dva dana festivala očekuje više od 100 različitih eksponata, eksperimenata, projekcije u planetarijumu i naučno-popularne predstave za djecu, naučni kvizovi, posjete akvarijumu i terarijumu itd.

Jedanaesti po redu Festival nauke održava se na dvije lokacije: u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (eksperimenti i prezentacije) i na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, gdje će biti smješten planetarijum i akvarijum/terarijum i prikazane projekcije predstave „Sunčev sistem na velikom odmoru” koju su pripremili UG “Bozon”, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Banjaluci i Katolički školski centar.

“Život u kapi vode, molekule života, apoteka iz prirode, ima li hrana svoj DNK, kako vidjeti zvuk, kako čuti sliku, kako nastaje duga, čudovište u čaši, modeliranje i štampanje pomoću 3D štampača, s tehnologijom na ti, mogućnosti snimanja bespilotnom letjelicom, biljka u epruveti, izrada foto-robota osumnjičenog lica, pametni autić, maketa tzv. pasivne kuće koja je na Inostu mladih ove godine osvojila zlatnu plaketu….samo je dio sadržaja koji očekuje posjetioce ovogodišnjeg Festivala nauke”, saopšteno je iz ministarstva.
Tokom dvodneve smotre naučno-popularnih sadržaja vrata Muzeja savremene umjetnosti biće otvorena od 9:00 do 17:00, a Prirodno-matematičkog fakulteta od 9:00 do 16.30 časova.

Predstavljanje nauke na što zanimljiviji način i njena popularizacija posebno među predškolarcima, osnovcima i srednjoškolcima, ali i ostalim posjetiocima, cilj je i ovog festivala nauke. Ulazak na Festival je besplatan.

Izvor: Mondo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI