Festival književnosti „Imperativ“ od 30.5 do 3.6.

Jedinstveni regionalni festival književnosti „Imperativ“ će se održati u periodu od 30.5. do 3.6. 2018 god. u različitim prostorijama Banskog dvora, kao jedini festival ovakve vrste u Republici Srpskoj i u okruženju.

Tokom pet festivalskih dana, publika će imati priliku da prisustvuje značajnim književnim događajima,promocijama knjiga najznačajnihih pisaca iz regiona, promocijama izdavačkih kuća koje će predstaviti svoj rad i ponuditi publici svoja nova izdanja po pristupačnim sajamskim cijenama.

Program književnog festivala “Imperativ”

U okviru sajamskog dijela festivala predstaviće se 14 izdavačkih kuća iz Srbije, Hrvatske, Republike Srpske I BiH , među kojima su Booka, Lom, GeoPoetika, Arete, Bajbuk, Sandorf, V.B.Z., Imprimatur, 9.dimenzija, Fraktura, Pčelica, Ramajana.

Uz učešće domaćih, istaknutih pisaca Tanje Stupar Trifunović, Ranka Risojevića, Berislava Blagojevića, Bore Kapetanovića i Danijela Gatarića. Sa čitaocima će se družiti 17 cijenjenih autora iz regiona koji će promovisati svoja djela. Čitaoci koji se žele družiti s autorima tu priliku će imaće na Festivalu.

Iz Srbije stižu Marko Vignjević i Ivan Tokin, a iz BiH Dennis Gratz i Ahmed Burić. Gosti iz Crne Gore su Stefan Bošković i Ognjen Spahić, iz Hrvatske Ante Tomić i Damir Pilić.

U poetskom kutku „Poeziju će svi čitati“ svake večeri jedan pjesnik iz regiona čitaće svoje stihove, a domaćin će mu biti pjesnik iz Banjaluke. Publika će uživati u stihovima Draška Sikimića, Ane Marije Grbić, Marka Tomaša, Ivane Simić Bodrožić i Saše Gašića.

Novi program koji nije zastupljen ni na jednom festivalu književnosti „Note i slova“ okupiće najpraćenije blogere koji će čitati svoje odabrane tekstove i „puštati“ muziku koja prati tekst, među njima su Grof Đuraz,Vladimir Skočajić Skoča I drugi.

U okviru dijela programa „ Književni salon za djecu“ biće predstavljeni izdavači djela za najmlađe, organizovan niz radionica, pisci će čitati svoja djela, diskutovaće se o letirama i značaju čitanja u najranijem uzrastu.

Program “Bajkovnica” osmišljen je kao radionica kreativnog pisanja sa književnicom Tanjom Stupar Trifunovic za sve zainteresovane od 9 – 14 godina, dok će kreativnu radionicu ilustracije voditi akademski slikar Ognjen Radumilo i Jana Vuković. Za program “Lektira u podne” zaduženi su Ranko Risojević, Ranko Pavlović, Predrag Bjelošević i Ismet Bekrić.

Važan dio u programu manifestacije je i panel – diskusija na temu „Položaj pisaca u regionu“ o kojoj će govoriti autori iz Republike Srpske, BiH, Srbije Hrvatske i Crne Gore.

Strip salon“ ponudiće ljubiteljima ove vrste umjetnosti najnovija strip-izdanja, kao i izložbe stripa.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: