Festival književnosti “Imperativ” od 15. do 20. jula u Banskom dvoru

Treći Festival književnosti “Imperativ“ biće održan od 15. do 20. jula 2020. godine u Banskom dvoru – Kulturnom centru.

Organizatori poručuju da su se trudili da kao i obično, naprave izbor autora koji su u prethodnoj godini svojim književnim radom privukli pažnju čitalačke publike, ali i književne kritike na regionalnoj književnoj sceni.

Pored druženja sa piscima i pjesnicima, posjetioci će i ove godine imati priliku da se u okviru sajamskog dijela Festivala posjete I štandove izdavača koji su pripremili povoljne sajamske cijene. Ove godine u Banjaluku stižu sljedeći izdavači: “Booka”,” Lom”, “Kontrast”,” Arhipelag”, “Clio”, “Dereta”,” Plato”, “Buybook” i “Sandorf”. Pored gostiju svoje štandove imaće i izdavači iz Banjaluke: “Ramajana”, “Imprimatur”,” Deveta dimenzija”, “Art scena” i “Pčelica”.
Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici za svaki programski sadržaj je ograničen na 50 posjetilaca.


Besplatne pozivnice za svaki događaj mogu se preuzeti od 7. jula na biletarnici Banskog dvora, svakim radnim danom, osim nedjeljom u periodu od 10:00 do 18:00 časova. Obavezno je nošenje maske i dezinfekcija ruku na ulazu u Banski dvor.
Prve festivalske večeri, 15. jula u 18:00 časova biće predstavljeno reizdanje knjige “Banjaluka u putopisima, zapisima i legendama” autora Mate Džaje, a u saradnji sa Antikvarijatom “Ramajana”. Predstavljanje ove knjige, pratiće i otvaranje izložbe knjiga o Banjaluci. Program će se nastaviti u 20:00 časova događajem “There is a light never goes out” koji je posvećen Bekimu Sejranoviću.
Drugog dana Festivala svi zaljubljenici u pisanu riječ biće u prilici da u 13:00 časova u Caffe “Yoko”popiju kafu sa književnikom Darkom Cvijetićem. Pjesnici Zvonko Karanović (Beograd) i Tatjana Bijelić (Banjaluka) čitaće svoje stihove u okviru programa “Poeziju će svi čitati” u 18:00 časova. U 19:15 čitaocima će svoj roman “Crna knjiga” predstaviti autor iz Beograda Luka Tripković. Sa Lukom i njegovim izdavačem Ivanom Bevcom (Booka) razgovaraće Stevo Grabovac. O muzici koja je inspriše u okviru programa “Note i slova” u 21:00 čas govoriće Magdalena Blažević iz Mostara. Moderator ovog programskog sadržaja biće Milan Rakulj.
I trećeg dana, program će početi u 13:00 časova kafom sa Feđom Štukanom iz Sarajeva. Zatim u 18:00 časova slijedi predstavljanje poezije Srđana Sekulića iz Novog Sada i Ranka Risojevića (Banjaluka). “Razgovor sa piscem” biće održan u 19:15, a gost ovogodišnjeg Festivala je i Saša Ilić dobitnik NIN-ove nagrade za književnost 2019. godine. O nagrađenom romanu “Pas i kontrabas” sa Ilićem će
razgovarati profesor Igor Simanović. O muzici, inspiraciji i pisanju od 21:00 čas publika će imati priliku da čuje od Ane Vučković Denčić iz Beograda sa kojom će razgovarati Milan Rakulj.
Četvri dan druženja posjetioca i književnika takođe će početi kafom sa Anom Vučković Denčić u “Yoku”. U 16:00 časova biće održana promocija Časopisa za književnost i umjetnost “Srp”. Promocija romana “U jarku” Slađane Nine Perković zakazana je za 18:00 časova, a ovaj događaj organizujemo u saradnji sa Izdavačkom kućom “Imprimatur”. Sa Feđom Štukanom i izdavačem njegovog romana “Blank”, Aleksandrom Trifunovićem od 19:15 razgovaraće Stevo Grabovac. Pisac iz Banjaluke, Danijel Gatarić govoriće o muzici i pisanju, a sa Danijelom će razgovarati Đorđe Krajišnik (Sarajevo).
Posljednjeg dana Festivala, svi oni koji se pronalaze u svijetu pisane riječi imaće priliku da u 13:00 časova popiju kafu sa Feđom Štukanom, od 16:00 časova da prisustvuju promociji strip serijala “Last hope” (manga stripova) autora Srđana Vranješa ( u saradnji sa izdavačkom kućom “Deveta dimenzija” , te da od 18:00 časova uživaju u poeziji banjalučkih pjesnikinja Tanje Stupar Trifunović i Aleksandre Čvorović. Književnici Darko Cvijetić (Prijedor) i Almin Kaplan (Mostar) razgovaraće o svojim romanima “Što na podu spavaš” i “Meho” od 19:15. Posljednji programski sadržan “Note i slova” biće održan u 21:00 čas kada će publici predstaviti pisac Elvedin Nezirović (Mostar) , dok će moderator ove promocije biti Đorđe Krajišnik.

“Imperativ“ se od početka svog rada zalaže za bolji položaj književnika u regionu. Misija festivala je stvaranje platforme koja okuplja i stavlja u dijalog značajne pisce regionalne i domaće književne scene, publiku, književne kritičare i izdavače kroz primjenu inovativnih pristupa u cilju promocije i popularizacije književnosti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: