Festival “Dani Vrbasa” 23. i 24. avgusta

Udruženje građana „Green Vrbas – Zeleni Vrbas“ u saradnji sa Turističkom organizacijom Grada Banjaluka, Vodovod A.D. i uz podršku Grada Banjaluka po šesti put organizuje dvodnevni Eko festival „Dani Vrbasa“. U povodu predstojeće, šeste po redu manifestacije „Dani Vrbasa“  želimo Vas informisati o planu i programu našeg ekološko-turističkog i kulturno-sportskog festivala koji se održava u Banjaluci, a koji je  organizovan tako da bude pristupačna svima. Festival će se održati dva dana – 23. (četvrtak) i 24. (petak) avgusta u bašti motela Ortodoks na šest kilometara od centra grada u najčistijoj zoni rijeke tzv „vodozahvat“.

Eko festival“ će biti izložbeno – sajamskog karaktera, a posjetiocima će se predstaviti učesnici festivala čiji štandovi će biti na temu ekologije/biologije, reciklaže, turističke ponude našeg grada ali i proizvođači organske hrane i kozmetike sa prostora RS i BiH. U saradnji sa obrazovnim ustanovama, te javnim preduzećima i kompanijama u realnom sektoru koji apostrofiraju društvenu odgovornost pripremljena je  “Ekološka radionica”  čija tematika će zadovoljiti znatiželju populacije od 7 do 77 godina.

Slijedeći dosadašnji put organizacije festivala koji, pored ekološkog, ima turistički značaj proširili smo naš entuzijazam na promociju potencijalnih turističkih proizvoda koje bismo u dogledno vrijeme valorizovali i predstavili kao značajan segment turističke ponude grada na rijeci Vrbas.

UČESNICI:

 1. Sportsko-ribolovno društvo Banja Luka
 • Dvodnevna obuka za djecu od 8 do 14 godina „Banjalučka priča – Banjalučko kolo“ pod sloganom „Ulovi, poljubi i vrati“
 1. Javno preduzeće Vodovod A.D.
 • Banjalučka voda – ekstra kvalitet
 1. JP Šume Republike Srpske – Šumsko gazdinstvo Banja Luka
 • “Kako se održavaju zaštićena područja , odnosno šume posebne namjene”
 1. HE NA VRBASU-
 • Ekološka opravdanost – Kako se čuva eko sistem potencijalnim gradnjama eleketrana?!
 1. Z. P. ELEKTROKRAJINA BANJA LUKA
 • ZP „Elektrokrajina“ a.d. Banja Luka posjeduje sertifikat za zaštitu životne sredine ISO 14001:2004. To znači da poštuje norme zaštite životne sredine koje su pripisane.
 1. Prirodno – matematički fakultet Banja Luka
 • Prezentacija Akvarijuma kao potencijalnog turističkog proizvoda
 1. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske
 • A Šta se dešava kad činimo zločon nad Prirodom
 1. Turističke organizacije Republike Srpske i Banjaluke – „Ekološki prihvatljiva turistička destinacija“ – promo materijali
 2. Euro Beta na našem festival svake godine svojim učešćem ukazuje na važnost recikliranja otpada i očuvanja životne sredine.
 3. Sajam ekologije – eko tržnica u organizaciji pod nazivom “mirisi i okusi jesenjih plodova” . Pored toga proizvođači zdrave hrane i eko-kozmetike predstaviće se sa svojim proizvodima.
 4. Izbor najljepše fotogrfije – U susret festivalu, prepoznatljivu tradiciju ne treba mijenjati, tako i ove godine organizujemo foto konkurs na temu rijeke Vrbas koji je otvoren 01. jula. Najbolja fotografija biće bogato nagrađena.
 5. Dječja radionica “Nataša mašta” Kreativni dio Festivala, ove godine pod sloganom “Bojim tvoj život”, kao i prethodnih godina razveseliće desetine mališana uzrasta 6 do 11 godina. U predivnom ambijentu bašte motela Ortodox, umjetničke radionice na drvetu vodiće Nataša Vuksan, dipl.inž.šum, instruktor hobby redizajna iz studia Mašta.. Ove godine mališani su odabrali da prave magnete koji se mogu otkupiti, a sredstava su namjeljena djeci sa posebnim potrebama. Priliku da se prijave na ovaj jedinstveni događaj, dječijeg rada i stvaranja kraj rijeke Vrbas, imaju sva djeca.
 6. KUD “Svjetlice” Na festivalu nastupaju Djeca sa daun sindromom, koji su naši vjerni prijatelji i koji će nam pokazati koliko su spremni da se uhvate u koštac sa životnim nedaćama i kao ih savladavaju. Pokazaće vam koliko su spremni da se integrišu u društvenu zajednicu koja ih ne smije odbaciti.
 7. Cosa Nostra – Otvoreni kabare na obali rijeke Vrbas –– sarajevske glumice Minka Muftić i Elma Ahmetović.
 8. Sportske igre na vodi ( kajak, dajak, rafting )
 9. Muzički program: Akustična gitara uz nove pjesme muzičara i kompozitora Vedrana Gavrića
 10. Kotlićijada- Deset ekipa učestvuje u kotlićijadi koja je takmičarskog karaktera. Pripremljene su nagrade za prvo mjesto.

 

O festivalu:

Eko festival „Dani Vrbasa“ predstavlja turističko-kulturni događaj, ali i festival posvećen ekologiji. Promocija zaštite životne sredine je primarna aktivnost i povod festivala. Zagađivanje životne sredine je posljednjih godina počelo da se shvata kao ozbiljan problem. Mladi danas nisu dovoljno svjesni koliko je ekologija važna tema današnjice, iako smo svakodnevno suočeni sa posljedicama koje ima ovo zagađenje, kroz vazduh koji dišemo, a sve je prljaviji u više gradova u RS i BiH, kao i voda i hrana koju unosimo, a prirodnih resursa je sve manje. Pored edukativnih, kulturnih i sportskih dešavanja, festival ima i značajan  turistički potencijal. Banja Luka je interesantan grad za posjete mladih iz svih zemalja svijeta. Smatramo da smo održavanjem festivala u prethodne četiri godine privukli i veliki broj posjetilaca koji ne žive u Banjaluci, a to ćemo činiti i u godinama koje slijede. Sajam ekologije, pored edukativnog uticaja, ima za cilj i povezivanje privrednih subjekata i njihovo zajedničko uticanje na ekologiju regiona. Cilj festivala je da kroz mnoge kulturne aktivnosti, dovedemo što veći broj posjetilaca  iz cijelog regiona, da edukativnim djelovanjem promovišemo ekologiju i turistički potencijal Vrbasa, da našim sugrađanima ponudimo najkvalitetniji kulturni program preko kojega ćemo na jedan zanimljiv način promovisati ekologiju, turizam i kulturu ovog područja. Opšti cilj projekta je da doprinese većoj informisanosti lokalne društvene zajednice o značaju očuvanja životne sredine, a sa posebnim akcentom na promociju ekoturističkog potencijala grada.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI