Fakulteti organizuju još jedan upisnik rok za studente

Na javnim univerzitetima Republike Srpske u ponedjeljak počinje nastava za više od 3.000 brucoša, a s obzirom na to da pojedini fakulteti u prethodnim mjesecima nisu ni blizu popunili svoje amfiteatre svršenim srednjoškolcima ponudiće i četvrtu šansu da dođu do indeksa.
Uamfiteatre fakulteta u Banjaluci u ponedjeljak će kročiti oko 2.000 brucoša, dok se za prvi akademski čas na nekoj od ustanova Univerziteta u Istočnom Sarajevu sprema 1.091 student.

Portparol Univerziteta u Banjaluci Dario Stanković istakao je da je broj upisanih brucoša ove godine na prošlogodišnjem nivou, a najmanje interesovanja bilo je za upis na Poljoprivredni fakultet.

– Međutim, nijedan studijski program nije sporan, jer je za organizaciju nastave na svim smjerovima upisan dovoljan broj studenata – kazao je Stanković.

Dekan Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta (AGGF) u Banjaluci Saša Čvoro kazao je da će nova generacija brucoša, odnosno njih 140, ove godine nastavu započeti u novim prostorijama.
Preseljenje kompletnog fakulteta na novu lokaciju će se obaviti u narednih mjesec, dva – kazao je Čvoro.

Na Filozofski fakultet u Banjaluci se tokom tri roka u prvu godinu studija upisalo 100 studenata. Dekan ovog fakulteta Biljana Babić kaže da je sve spremno za početak nastave.

– Zadovoljni smo brojem upisanih brucoša. Pomaka je kod nas ove godine bilo na srbistici, gdje je upisano 11 brucoša, što nas posebno raduje. Interesovanje je ove godine, u odnosu na lani, vladalo i za kineski jezik – kazala je Babićeva.

Na Šumarskom fakultetu u Banjaluci nastava počinje za 23 brucoša, a vršilac dužnosti dekana ovog fakulteta Zoran Govedar rekao je da su za brucoše organizovali tri upisna roka, dok su o četvrtom razmišljali.

– S obzirom na to da je na trećem roku upisan samo jedan brucoš, čisto sumnjam da bi za četvrti bilo interesovanja – kazao je Govedar.
Prorektor za nastavu na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Vladimir Vladičić potvrdio je da je sve spremno za početak nove akademske godine.

– U prvom roku upisano je 752 brucoša, dok je drugu priliku iskoristilo 169 studenata. Na trećem roku upisano je 55 brucoša – kazao je Vladičić i dodao da je lani bilo osam brucoša manje. Istakao je da oko 70 studenata stranih državljana ima problema sa dobijanjem vize zbog čega bi, naglasio je Vladičić, ukupan broj brucoša u narednom periodu mogao biti povećan.

Dekan Filozofskog fakulteta Pale Vladan Bartula kazao je da je u protekla tri roka upisano 155 brucoša, što je više u odnosu na lani.

– Međutim, to ne bi trebalo da bude konačan broj, jer planiramo organizovati i četvrti upisni rok tokom oktobra s obzirom na to da imamo dovoljno prostora. Najmanje interesovanja do sada je bilo za srpski jezik gdje su upisana svega dva brucoša – rekao je Bartula.
Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović kazao je da vrata otvaraju za 71 brucoša.

– Do blagog porasta broja upisanih, uz kvalitetniju nastavu, došli smo i na osnovu dobrih preporuka koje donosi saradnja sa privredom – rekao je on, piše Glas Srpske.

Plan
Prvi konkurs za upis brucoša raspisan je početkom juna. Univerzitet u Banjaluci ponudio je 2.770 mjesta, a Univerzitet u Istočnom Sarajevu 1.847.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI