Evo kako Niskogradnja uništava obalu i rijeku Vrbas

Banjalučki ribari poslao su nam  fotografije na kojima se jasno vidi kako kamioni “Niskogradenje” uništavaju obalu i zagađuju rijeku Vrbas.  U Ulici Braće Pišteljića skoro svakodnevno na obalu vrbasa i samu rijeku istresaju građevinski šut, asfalt, beton.

Sportsko ribolovo društvo Banjaluka i ranije je upozoravalo Vodnu inspekciju na ovakvu praksu radnika Niskogradnje, ali kako kažu, od njih je traženo da sami fotografišu i dokumentuju prekršaj.

Jutros su fotografisali “mikser” kako uništava obalu Vrbasa i sada se čeka da inspekcija koja postoji i u kojoj radnici primaju platu da bi spriječili ovakve nemile događaje ali i kaznili odgovorne, počnu da rade svoj posao.

Iz SRD Banjaluka uputili su Upravi grada Banjaluka, Odjeljenju za inspekcijske poslove,  Poljoprivrednoj inspekciji, Vodnoj inspekciji i Ekološkoj inspekciji  Zahtjev za inspekcijski nadzor :

Danas, 22.03.2022. godine, ribočuvari Sportsko ribolovnog društva Banja Luka su na lijevoj obali rijeke Vrbas u naselju Ada, lokacija ispod firme Rotas (Niskogradnja), 300 metara ispod Željezničkog mosta, oko 13.30 časova zatekli lice koje vrši sapiranje kamionskih miksera, koji prevoze beton, prilikom čega se sve slijeva u rijeku Vrbas. Prema dokazima, navedeni kamion je u vlasništvu firme Niskogradnja. Takođe, uočeno je da se na navedenoj lokaciji, na obali rijeke Vrbas i u samom koritu rijeke nalazi veća količina otpada betona, asvalta, i dr. građevinskog šuta. Moramo napomenuti da su žalbe u Društvu na gore navedene činjenice, kao izagađenje rijeke Vrbas pristizale i ranije od članova SRD BL. Sportsko ribolovno društvo Banja Luka ima potpisan Ugovor oprivremenom ustupanju ribolovne zone na korišćenje sa Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (br. 12032-330-3559-1/21). Prema navedenom Ugovoru jedna od dužnosti SRD „Banja Luka“ jeda obezbjedi i organizuje čuvanje ribolovne zone dobijene na korišćenje u cilju poboljšanja kvaliteta ribljeg fonda i uslova za život riba u ribolovnim vodama, kao i održivog korišćenja ribljeg fonda.

 

.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: