Ekolozi na Trgu Krajine priredili performans sa svinjom i kravom

Danas, na Svjetski dan prava potrošača, ukazujemo na štetnost GMO proizvoda, ali i na prava svih nas da znamo kakvu hranu kupujemo i jedemo i da li svoj novac, i ne znajući to, ulažu za profit GMO kompanija – poručili su aktivisti Centra za životnu sredinu Banjaluka, sa zanimljivog perfprmansa, koji su priredili na Trgu Krajine.
-Potrošači najčešće nisu upućeni kakve namirnice se nalaze na našem tržištu. Postoje restriktivni zakoni, ali se proizvodi koji sadrže GMO i dalje mogu pronaći na našem tržištu, a pri tome nisu obilježeni. Prilikom kupovine, građani nemaju informaciju da li svoj novac ulažu za profit GMO kompanija ili štite svoje zdravlje – izjavila je Ivana Kulić, koordinatorka Anti GMO kampanje u Centru za životnu sredinu i dodala: “Kao što postoje proizvođači koji žele zaštiti svoj brend te koriste oznaku ‘NON GMO’, smatramo da bi bilo pošteno da proizvođači koji koriste GMO to i da naglase na deklaraciji svojih proizvoda.”


S ciljem ukazivanja na to kako je teško doći do prave informacije o proizvodima koji se nalaze na našim policama, ekolozi su na trgu instalirali kravu i svinju od stiropora, a građani su imali priliku da kroz improvizivanu lupu gledaju njihov bar kod.
-Prethodnih mjeseci svjedočili smo planiranim izmjenama zakona na nivou Republike Srpske, kojim bi se dopustilo korištenje GMO stočne hrane. Upravo ova naša krava i svinja hranjene su takvom hranom, a potrošačima bi trebala velika lupa prilikom kupovine ustanove da li je konačni proizvod GMO – poručili su aktivisti.

Dodali su da u zemlji koja ima mnogo potencijala za organsku poljoprivredu, to treba iskoristiti, jer je to budućnost zadovoljavanja domaćih potreba za hranom, ali i mogućnost izvoza i konkurentnosti na tržištu.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI