E-kartice besplatne vrijede do 2025. godine

Prva elektronska kartica koju izdaje Fond zdravstvenog osiguranja RS, besplatna je za građane i važi do 2025. godine.
Uposlovnicama Fonda širom Srpske, građani mogu da preuzmu elektronske kartice, koje će se u narednom periodu koristiti umjesto zdravstvenih knjižica.

E-kartice sadrže ime i prezime osiguranika, datum rođenja, identifikacioni broj i služiće da se provjeri status osiguranika, odnosno da li se redovno uplaćuju doprinosi.

– Kao što svaki dokument ima određen rok, predviđeno je da prva elektronska kartica važi do 2025. godine i ona je besplatna za osiguranike, odnosno finansira je Fond. Takođe, u slučaju promjene ličnih podataka, kartica za novorođenčad i slično, za sada ih osiguranici neće plaćati, jer je FZO RS u okviru projekta predvidio i poručio veći broj kartica upravo zbog ovih situacija – odgovorili su iz Fonda za Srpskainfo, ne navodeći koliko bi kartice mogle kasnije koštati.

Do sada je podijeljeno oko 150.000 e- kartica koje su dio novog Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, koji počinje sa primjenom u Srpskoj od avgusta.
Bitno je i istaći da ne postoji rok za preuzimanje e-kartice i da nijedno pravo neće biti uskraćeno u slučaju da se odmah ne preuzmu elektronske kartice. Osim toga, uporedo sa e-karticom i dalje važi stara zdravstvena knjižica – kažu u Fondu.
IZIS podrazumijeva informacionu uvezanost svih ustanova zdravstvenog sistema Srpske, te upotrebu elektronskih uputnica, recepata, kartica i elektronskog kartona.

Dosadašnji kartoni pacijenata biće zamijenjeni elektronskim kartonima, koji sadrže sve podatke o pacijentu na jednom mjestu, nezavisno od toga u kojoj zdravstvenoj ustanovi su prikupljeni.

Ljekari će na jednom mjestu imati detaljan uvid u pacijentovu istoriju liječenja, podatke o alergijama, hroničnim oboljenjima, terapijama.

U Banjaluci građani prvo moraju podnijeti zahtjev za dobijanje elektronskih kartica, pa će naknadno biti pozvani da preuzmu kartice za sebe i članove svoje porodice. Obrazac se nalazi na sajtu Fonda, a zahtjev se može poslati i mejlom.

– Napominjemo, kada se zahtjev šalje elektronskim putem, mora biti skeniran sa potpisom jer sadrži lične podatke osiguranika, poput jedinstvenog matičnog broja – rekli su u Fondu.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI