Džek Rasel terijer

Džek Rasel terijer (Jack Russell terijer) je mali, lovački pas koji je u prošlosti najviše korišćen pri lovu na lisice, a u novije vreme postaje pas pratilac. Poreklom je iz Australije.

 

S obzirom na to kakvu dlaku ima, postoje dva tipa – oštrodlaki i kratkodlaki. Dlaka mu je pretežno bijele boje, sa smeđim ili smeđe-crnim “flekicama” po glavi i leđima ili na repu.

Njegovo tijelo je mišićavo i čvrsto, i to mu omogućava dosta snage za iskopavanje i izvlačenje lovine koja je obično sakrivena pod zemljom ili u rupama. Ovaj pas je visine do 35 cm i težine 6 – 7 kilograma.

Karakter i narav džek rasel terijera

Ovi terijeri su izuzetno srčani, živi, nezavisni psi, ali nekad tvrdoglavi, što morate imati u vidu pri dresuri i odgoju. Zato im je potreban čvrst odgoj i pažljiva dresura sa dosta strpljenja. Ako nije ispravno odgajan od najmladjeg doba i u slučaju da mu ne pružite dovoljno pažnje i dosta kretanja ,jer je on ipak lovački pas, zbog “terijerskih osobina” Jack Russell terijer može postati neposlušan.

Ovaj pas može da bude, usled neprilagodjenog odgoja i neadekvatne socijalizacije sklon neprestanom lajanju bez posebnog razloga, preskakivanju ograde i bježanju od doma pa i iskopavanju rupa gdje god stigne.

Prilično su inteligentni i vole da uče pa se malo upornosti, može naučiti raznim trikovima.

Iako su rastom mali, vrlo su teritorijalni i neustrašivi, nikako ne tolerišu uljeze i neće ustuknuti čak i kada se desi sukob sa većim psom. Jack Russell terijer je pas stvoren za lov i zato je energičan, čvrst, borben, brz, inteligentan, ustrajan. Jack Russell terijer ima veliku želju da ugodi vlasniku, ali zbog svoje inteligencije sklon je i da ispituje njegove granice. Ukoliko pravilno odgojimo Jack Russell terijera imaćemo izuzetno poslušnog i jednostavnog psa koji uživa u našem društvu.

Životni vijek ovog terijera je od 13 – 14 godina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI