Dva automobila se zaglavila između rampe dok je nailazio voz

Dva putnička automobila pokušala su da pređu pružni prelaz u naselju Vrbanja u Banjaluci i to u trenutku kada je rampa bila spuštena.
Oni su jedan za drugim stigli do pružnog prelaza, kada su se praktično našli između spuštenog polubranika i pruge uprkos svjetlosnom signalu koji je najavljivao prolazak voza.

Jedan od vozača krenuo je automobilom nazad, pomjerajući polubranik i tako rizikujući da dođe do njegovog lomljenja.

Iz Željeznica su naveli da se radi o neodgovornom ponašanju i ugrožavanju bezbjednosti na putnom prelazu Vrbanja, jer nijedan od vozača nije poštovao postojeću svjetlosnu i drumsku signalizaciju.
Neodgovorno ponašanje na putnim prelazima svakako je za osudu i nepoštovanje saobraćajnih propisa učesnika u saobraćaju je teško spriječiti ukoliko ne postoji svijest o opasnostima i posljedicama neodgovornog ponašanja, kao i opšta kultura svih pojedinaca učesnika u saobraćaju. Neophodno je ponovo upozoravati na obavezu poštovanja saobraćajnih propisa i apelovati na odgovorno ponašanje učesnika u saobraćaju, jer će se samo na taj način eliminisati nezgode na putnim prelazima, a naročito udesi koji u svakom slučaju proizvode tragične posljedice – naveli su iz Željeznica RS.

PROČITAJTE JOŠ
UŽASNA NESREĆA Voz udario dječaka (10) kod Zenice
Ispovijest mašinovođe koji je ZGAZIO 5 LJUDI “Gledala me je pravo u oči i čekala da je voz udari”
Oni podsjećaju da su svi putni prelazi na prugama Željeznica Republike Srpske obezbijeđeni u skladu sa zakonskim propisima, a način i nivo njihovog osiguranja je definisan u skladu sa Zakonom i propisima koji uređuju oblast željezničkog saobraćaja.

– Željeznice RS u skladu sa zakonskom regulativom u kontinuitetu intenzivno rade kako bi se povećala sigurnost svih učesnika u saobraćaju. Na drugoj strani, neodgovorno ponašanje učesnika u drumskom saobraćaju, koji zanemaruju saobraćajne propise i nastavljaju se kretati vozilom preko putnog prelaza i pored uključene svjetlosne signalizacije i spuštenog polubranika, te time ugrožavaju svoju bezbjednost, svakodnevna su pojava na putnim prelazima i pored uključenih nadzornih kamera – stoji u saopštenju.

– Zaustavite se ispred putnog prelaza. Voz uvek ima prednost – poručili su iz ŽRS.
Ovaj slučaj pokazuje da vozači očigledno nisu naučili koliko je opasno nepoštovanje zakonskih i saobraćajnih propisa prilikom prelaska preko pružnih prelaza.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI