“Dušu nisu ubili” srpsko-ruski projekat sa Mirom Lolić Močević

Udruženje Srpsko-ruski Most iz Banjaluke s blagoslovom Njegove Svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja  realizovalo je projekat “Dušu nisu ubili” koji je promovisan na 62.Međunarodnom sajmu knjige u Beogradu, a u subotu 2.12.2017. godine u 12 časova biće promovisan u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.
Ulaz je slobodan.

Projekat se sastoji od  istoimenog dokumentarnog filma ( prokukcija RTRS i Udruženje Srpsko-ruski Most-trajanja 82 minute) i knjige svjedočenja “Dušu nisu ubili” autora Mire Lolić Močević ( novinara RTRS i publiciste) i istoriografske monografije “Zatiranje Srba u Bosni i Hercegovini u 20.vijeku ” autora docenta dr Drage Mastilovića ( dekana Filozofskog  fakulteta u Istočnom Sarajevu).

Po prvi put na jednom mjestu o stradanju srpskih civila  u Bosni i Hercegovini u svim  ratovima u 20.vijeku govore  59 svjedoka,6 naučnih radnika  i  istoriografska građa,upotpunjeni video zapisima i fotografijama.

Ekipa dokumentarnog  filma sa istoričarom Dragom Mastilovićem, prolazi Bosnom i Hercegovinom i prenosi istorijske podatke, snima prostore najmasovnijih stradanja, bilježeći u kakvom su stanju spomen prostori, a o onome što se na ti prostorima dešavalo, svjedočile su žrtve iz zadnja dva rata i potomci stradalih iz Velikog rata.

Tražen je odgovor napitanja : Kome je smetao srpski pravoslavni narod u BiH koji tamo živi najmanje od 9. vijeka (tj prvog pisanog izvora), kada, za koga je i gdje osnovan prvi koncentarcioni logor u Evropi, koliko je Srba ušlo u 20. vijek u BiH  a koliko izašlo,, zašto je stradala Srpska pravoslavna crkva u BiH, na koje načine su stradavali srpski civili, zašto su Sarajevo i Srebrenica simboli srpskog nestajanja,sa kojih prostora su Srbi etnički očišćeni i zašto nema pravde u Bosni i Hercegovini…

Dokumentarni film rađen je u koprodukciji RTRS  ( reditelj Mira Lolić Močević,kamera Siniša Jalić, svjetlo Novo Bukša,ton Duško Jovanović,montaža Biljana Ševa, egd Ljubiša Bajić,producent Aleksandar Šević ,vozač Milan Lujić)  i Udruženja Srpsko ruski Most ( glavni  producent prof Zdravko Močević)  pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, a knjige  rađene pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa Dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i svesrdnu podršku u izradi filma VDH grup  iz Minhena .

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: