Društvo psihologa RS objavilo istraživanje o položaju djece u medijskim izvještavanjima

Uprkos postojanju zakona i novinarskih kodeksa kojim se regulišu i štite prava djece u medijima u BiH, ona se ipak krše kroz senzacionalističko izvještavanje, naročito ako su u pitanju djeca i mladi sa neprihvatljivim društvenim ponašanjem.
Pokazalo je to i istraživanje Djeca u zagrljaju medija o položaju djece u medijskim izvještavanjima koje je objavilo Društvo psihologa RS.

Napredak se, ipak vidi jer su djeca u medijima najčešće prisutna u kontekstu pozivanja na odgovornost.

Osim toga, navodi se, nalazi istraživanja ne ukazuju na dramatično prisustvo senzacionalizma koje bi značilo i kršenje prava djeteta.
– Moglo bi se govoriti o napretku poštovanja prava djece u medijima, ali stvarni cilj treba da bude stvaranje nulte tolerancije na povrede prava djeteta u medijima – navodi se u ovom izvještaju.

Ovo istraživanje dio je projekta Djeca u zagrljaju medija-jačanje preventivnog uticaja medija u suzbijanju pojave maloljetničkog prestupništva koji realizuje Društvo psihologa u saradnji sa Gradom Banjaluka.

U Banjaluci su danas organizovali i stručnu akademiju namijenjenu novinarima, na kojoj se razgovaralo o odgovornom izvještavanju o maloljetničkom prestupništvu, u najboljem interesu djece, a predstavljeni su i rezultati ovog istraživanja.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: