Dok se političari prepucavaju banjalučka Gimnazija propada

Dani prolaze, problemi u banjalučkoj Gimnaziji se gomilaju, a rješenja još nema. Iako su učenici pratili nastavu u hladnim učionicama, iako kroz trule prozore duva vetar, a kanalizacione cevi strše nad glavama učenika u svlačionicama, ovu školu svi zaobilaze.
Nema konkretnih koraka ni iz Grada Banjaluke, ali ni iz Ministarstva prosvjete. Istina, cijene karata i gradski prevoz jesu bitni, ali đaci i njihovi problemi bi trebali da budu prioritet.

Formalno pravno, za stanje u Gimnaziji, kao i u zgradi bilo koje druge javne srednje škole, odgovorna je lokalna zajednica. Dakle, grad Banjaluka bi trebalo da o zdanju Gimnazije vodi računa kao o svojoj kući.
Da aktuelna, kao ni prethodne gradske vlasti, nije baš previše angažovana u ovom domaćinskom poslu, svjedoči i činjenica da budući gimnazijalci nastavu pohađaju u zgradi staroj 50 godina, u kojoj nikad nisu promijenjeni prozori niti obnovljene instalacije.
Aktuelni gradonačelnik Banjaluke Draško Stanovuković, koji se u svakog prilici i na sva usta hvali kako je završio Gizmanziju u Banjaluci, javno je priznao da od početka mandata nije nijednom posetio svoju bivšu školu.
Nisam bio u Gimnaziji od početka mandata i vjerujem da stanje nije mnogo bolje nego u vrijeme kada sam ja pohađao ovu školu – rekao je kratko Stanivuković, koji se inače rado pojavljuje i još radije slika na svim mogućim destinacijama u gradu.

Gradonačelnik Stanivuković je ekipi Srpskainfo naširoko objašnjavao procedure u vezi sa rješavanjem problema u Gimnaziji, ali za sada nema konkretnih pomaka.
Direktorka Gimnazije Vita Malešević kaže da problemi nisu od juče i da je situacija trenutno takva da nisu moguća brza, a kvalitetna rešenja.

– Oko 200.000 KM, koliko dobijamo godišnje za održavanje, nije dovoljno, a poseban je problem što nigdje ne možemo naći kvalitetne majstore. I tako se problemi sa slabim grejanjem, dotrajalim instalacijama i katastrofalnom stolarijom vuku još iz rata – kaže Maleševićeva.

Objašnjava da je škola prije nekoliko godina napravila izuzetno kvalitetan elaborat za poboljšanje energetske efikasnosti, koji podrazumijeva i zamjenu stolarije, ali da na kraju Gimnazija nije prošla na tenderu za te projekte.
Kad smo kasnije dobili 150.000 KM od Ministarstva prosvjete RS, planirali smo da nabavimo prozore. Naprosto nismo znali da će nam se ovo desiti sa cijevima i instalacijama – kaže Vita Malešević.

Pošto je stanje takvo da u Gimnaziji, sve su prilike, da “curi” na sve strane i da je samo pitanje dana šta će sljedeće otkazati, rukovodstvo škole je naručilo predračun za sve radove koji su neophodni za sanaciju školske zgrade.

Kako saznajemo u Ministarstvu prosvjete, taj je dokument za račun škole platilo i naručilo upravo ovo ministarstvo. Dokument je po hitnom postupku izradila Republička direkcija za obnovu i izgradnju, a predračun je juče završen i poslat školi.
Proslijedićemo ga Gradu Banjaluka s obzirom na nadležnosti u finansiranju srednjih škola. Finansiranje materijalnih troškova srednjih škola, u što spada i infrastrukturno održavanje, u nadležnosti je jedinica lokalne samouprave i u tom smislu očekujemo angažovanje Grada Banjaluka – poručuje ministarka prosvjte i kulture RS, Natalija Trivić.

Pošto je nastava u punom jeku, sada se očekuju hitna rešenja, kako nastava ne bi zavisila od toga da li pada kiša i koliko je hladno napolju.

Pitanje je, međutim, koliko su vlasti u RS, od gradske do republičke, brze i efikasne, a koliko spremne da prebacuju odgovornost i da đake najstarije i najprestižnije srednje škole u Srpskoj “pakuju” u svoje političke narative.
ZA 50 GODINA NIJEDNA NOVA ŠKOLA
Zoran Pejašinović, istoričar i bivši direktor Gimnazije u Banjaluci, kaže da je sve što se trenutna dešava u ovoj uglednoj školi samo slika odnosa zajednice prema kulturi i obrazovanju.

Za 50 godina u Banjaluci je broj stanovnika uvećan za dva i po puta, a gradu nije izgrađena nijedna osnovna ili srednja škola, osim na Petrićevcu, koju su kao donaciju podigli Japanci – kaže Pejašinović i dodaje da zdanja svih značajnijih kulturnih ustanova potiču još iz doba bana Milosavljevića.

Iz Ministarstva prosvjete poručuju da je ovo ministarstvo od 2006. godine u obrazovne ustanove u Srpskoj investiralo oko 110 miliona KM, te podsjećaju da po zakonu osnivanje i izgradnju novih škola treba da inicira lokalna zajednica.

– Ministarstvo je dalo saglasnosti i obezbijedilo dio novca za dvije nove područne osnovne škole u Banjaluci, u naseljima Ada i Paprikovac – navode iz Ministarstva prosvjete RS.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI