Do 1. jula otvoren konkurs za sufinansiranje vantjelesne oplodnje

Do 1. jula otvoren je Javni konkurs za dodjelu jednokratne novčane pomoći za sufinansiranje troškova jednog postupka biomedicinski potpomognute oplodnje.

Savjetnica gradonačelnika, Mirna Savić – Banjac kazala je da je unazad dvije godine Pravilnik značajno izmijenjen, čime je omogućeno mnogim parovima da konkurišu za sredstva koja do sada nisu mogli.

-Svjesni smo da je problem steriliteta u društvu sve veći i svi zajedno moramo raditi na tome da pomognemo parovima, koji žele da se ostvare kao roditelji – rekla je savjetnica Savić – Banjac.

Ovo je treća godina zaredom da konkurs traje duže, a osim dužeg roka za prijave – novim Pravilnikom takođe je povećana i starosna granica za žene, pa tako pravo na prijavu imaju žene do 45 godina za razliku od prethodnog Pravilnika kojim su bile obuhvaćene žene do 42 godine starosti, u momentu podnošenja prijave na konkurs.

Takođe, novina u ovom Pravilniku je i da žena primalac reproduktivnih tkiva i/ ili ćelija i embriona u heterolognoj vantjelesnoj oplodnji može ostvariti jednokratnu novčanu pomoć bez obzira na broj obavljenih postupaka vantjelesne oplodnje/BMPO na teret sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Budžetom Grada Banja Luka za 2024. godinu za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje planirana su sredstva u iznosu od 150.000 KM.

Pojedinačni iznos koji će biti dodijeljen bračnim parovima za sufinansiranje postupka vantjelesne oplodnje iznosi 4.000 KM.

Zahtjeve je potrebno predati do 1. jula 2024. godine, a sve pristigle razmatraće Komisija za dodjelu jednokratne novčane pomoći za podršku pronatalitetnoj politici Grada Banja Luka-pojedinci, u skladu s Pravilnikom o raspodjeli sredstava za podršku pronatalitetnoj politici Grada Banja Luka-pojedinci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI