Đurđevdanski festival u “onlajn” formatu

Uz Đurđevdanski festival odrastaju generacije već punih 28 godina i to je najpoznatiji festival dječije pjesme u regionu.

Prošle godine, na žalost, a zbog epidemije virusa korona festival nije održan. Ove godine i pored svih poteškoća, izazvanih virusom, festivalski tim bio je uporan i dosljedan da se festival održi, a da niko ne bude izložen riziku. Upravo zbog svega toga ovogodišnji Đurđevdanski festival biće održan u “onlajn” formatu, gdje će se svi učesnici uživo, putem neke od internet platformi uključiti u televizijski prenos i gledaocima predstaviti.

Za ovaj dječiji festival u proteklom periodu napisano je više od pet stotina kompozicija.

Kompozicije i soliste biraju stručne selekcione komisije. Od početka festivala postavljeni su visoki profesionalni standardi kojima se komisija vodi prilikom odabira kompozicija i izvođača. Kompozicije se, prema glasovnim mogućnostima i karakteru dodjeljuju malim solistima.

Ovogodišnja međunarodna selekciona komisija koju su činili kompozitori, muzički pedagozi, muzički urednici i muzički producenti odabrala je 16 novih kompozicija u vidu spotova, specijalno snimljenih za festival, biti premijerno izvedene u emisiji. Selekciona komisija odabrala je 23 izvođača iz Rusije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Zbog ovogodišnjeg, promijenjenog formata emisije izmijenjene su i nagrade festivala, tako da se ove godine dodjeljuju nagrade za

– najbolju kompoziciju (prvo, drugo i treće mjesto)

– najbolji tekst i

– najbolji aranžman

Za nagradu publike ove godine moći će se glasati putem “lajkova” na fejsbuk stranici Festivala. Finalnu emisiju i direktna uključenja izvođača, 27. po redu Đurđevdanskog festivala pratite u programu RTRS-a 14. maja 2021. godine od 20 časova.

Izvor: See Srpska

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: