Djeca koja čekaju rezultate testiranja na koronu se ne smiju kretati

Osobe koje se upućuju na testiranje na korona virus ne treba da se kreću do dobijanja rezultata, a to važi i za roditelje djece, koji su odgovorni za njihovo ponašanje, poručuju iz Instituta za javno zdravstvo RS.
odsjetimo, u Srpskoj su, do juče, na korona virus bila pozitivna 204 djeteta, što je, u odnosu na ukupan broj aktivnih slučajeva, nešto više od sedam odsto. Od toga, u starosnoj grupi do pet godina bilo je 38 aktivnih slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2, od šest do 14 godina 79, a u uzrastu od 15 do 19 godina 87 slučajeva.

U IJZ naglašavaju da, dok čekaju rezultate, djeca, ako se kreću, direktno ugrožavaju zdravlje osoba iz svoje okoline, jer se tim kontaktom stvara mogućnost za prenos virusa.

– Za dolazak u školu djece za koje je postupak testiranja u toku, odgovornost leži na njihovim roditeljima. Mnogo prije početka školske godine IJZ RS je isticao da sve institucije, ustanove, privredni i drugi subjekti, kao i pojedinci, imaju svoju odgovornost u obezbjeđivanju sigurnog okruženja za polazak djece u škole. Imajući u vidu važnost nastavnog procesa, ne samo u segmentu obrazovanja, već i kompletnog razvoja djece, apelovali smo u prethodnom periodu da se svi dijelovi društva uključe kako bi rizik za odlazak djece u školu sveli na minimum – kaže za Srpskainfo epidemiolog u IJZ RS Jelena Đaković Dević.
Prema njenim riječima, pomenute situacije sigurno doprinose stvaranju mogućnosti širenja infekcije među učenicima.

– To su situacije koje ne želimo da se dese u školama. Ali, isto tako treba znati da pojava zaraženog djeteta u školi, imajući u vidu i njegova kretanja i kretanja njegovih roditelja, zavisi od mnogih faktora. Pojava infekcije uzrokovane virusom SARS-CoV-2 u školi u velikoj mjeri zavisi od kretanja virusa u zajednici, odnosno van škole – naglašava Devićeva.

Dodaje da, upotrebom maski, nastavnici ne samo da štite sebe, već i osobe u svojoj okolini.

– Tako utiču na smanjenje rizika za prenos infekcije u školskom okruženju. Oni bi trebalo da podstiču svoje učenike na ovakvo ponašanje i budu primjer adekvatnih obrazaca ponašanja u pandemiji. Svojim ponašanjem, kao i ostali dijelovi društva, nose jedan dio odgovornosti za epidemiološku situaciju u školi, ali i zajednici – poručuje Devićeva.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: