Đaci se vraćaju u fiskulturne sale „Razvoj sporta kroz školske sekcije“

Banjalučki osnovci bi već od aprila trebalo bi da imaju bolje organizovanu nastavu fizičkog vaspitanja, u okviru projekta kojeg pokreće Uprava grada Banjaluka.

Biće organizovan program „Razvoj sporta kroz školske sekcije“ u svim gradskim i prigradskim osnovnim školama, a kojim će biti obuhvaćeno skoro 10.000 đaka.

Kako objašnjavaju u Odeljenju za razvoj obrazovanja, sporta, omladine i zdravstva, djeca će u okviru redovne nastave učiti osnove čak deset sportova, a biće organizovani i dodatni časovi za one sportove za koje đaci budu posebno zainteresovani.

Škole tako, po novom pravilniku, neće moći izdavati sale nakon nastave, odnosno od 18.40 do 20 časova.

Škole bi trebalo da dobiju na korištenje set sportskih rekvizita koji će olakšati i unaprijediti rad sa učenicima.

Plan je rađen u skladu sa nastavnim programom, s tim što su sadržaji obogaćeni sportskim poligonima i takmičenjima. Nastavu će od drugog do petog razreda voditi diplomirani profesori fizičkog vaspitanja, a od šestog do devetog oni će držati dodatne časove i takmičenja u sportovima za koje postoji najveće interesovanje u skladu sa rezultatima ankete koju je po školama sproveo banjalučki Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta – rekao je Banjac, napominjući da neće čekati novu školsku godinu, te da bi projekat trebao „zaživjeti“ za mjesec i po dana.

Prema razultatima ankete, svi banjalučki osnovci najviše vole fudbal, slijede košarka i odbojka, a najmanje su zainteresovani za šah, aerobik i stoni tenis. Kako ističe profesor sa Fakulteta fizičkog vaspitanja Radenko Dobraš, zanimljivo je da su đaci među omiljene sportove naveli još plivanje i ples.

Diplomirani profesori fizičkog vaspitanja radiće sa djecom od sedam do 11 godina zajedno sa učiteljima, biće ispomoć nastavnicima u školama, radiće sa djecom kroz sekcije i školska takmičenja – rekao je Dobraš, napominjući da čak i u lošim uslovima sa znanjem i energijom se može organizovati kvalitetna nastava.

Za projekat unaprijeđenja sporta u školama Grad je izdvojio 250.000 KM. Program razvoja sporta naći će se danas pred odbornicima Skupštine grada.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: