Đaci bez provjere znanja

Da li su učenici devetog razreda u Republici Srpskoj savladali sve jezičke začkoljice i matematičke zavrzlame ostaće nepoznato i ove godine, jer zbog pandemije virusa korona nije moguće sprovesti malu maturu.
U Ministarstvu prosvjete i kulture RS naveli su da su obavijestili Republički pedagoški zavod o razlozima zbog kojih ni ove godine neće biti male mature.

– Imajući u vidu da Institut za javno zdravstvo RS nije predložio nove mjere i preporuke za rad škola, te da su na snazi preporuke donesene na početku školske godine, kao i Uredba o načinu obavljanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja “kovid 19”, nisu ostvareni uslovi da se realizuje mala matura – pojasnili su u ministarstvu.
Podsjetili su da je ovaj vid provjere znanja malih maturanata u Srpskoj sprovođen eksperimentalno od školske 2017/2018. godine, kako je i predviđeno Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.
U školskoj 2019/2020. godini trebalo je da njome bude obuhvaćeno svih 187 osnovnih škola kako bi se od školske 2020/2021. godine mogla realizovati mala matura u punom kapacitetu, kao obavezujuća, gdje bi se rezultati vrednovali prilikom upisa učenika u srednje škole. Međutim, zbog virusa korona to nije bilo moguće.

Potez resornog ministarstva iznenadio je pojedine prosvjetare, s obzirom na to da je odobreno izvođenje ekskurzija, ali i da se epidemiološka situacija smirila i da su ukinute i maske i fizičke distanca.

– Bili smo iznenađeni. Dugo nismo imali nikakvu informaciju i s obzirom na to da su mjere ukinute, očekivali smo da će testiranje biti održano. Međutim, logično objašnjenje moglo bi biti i to da su donedavno sve mjere bile na snazi i ne bismo sada imali dovoljno vremena da sve organizujemo. U godinama prije korone počeli bismo se pripremati u januaru ili februaru, kada bi učenici imali potrebne zbirke na sajtu Pedagoškog zavoda – rekla je predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola sarajevsko-romanijske i gornjopodrinjske regije Jelena Čančar.
Da testiranja neće biti obaviješteni su i u ostalim aktivima, u kojima ističu da je korona i te kako ostavila posljedice na savladavanje gradiva.

– Posljedice pandemije u obrazovanju i te kako će se vidjeti, posebno kod učenika nižih razreda. Njihov početak školovanja nije protekao onako kako je trebalo, učitelji su dosta u zaostatku s djecom baš zbog toga što na samom početku nisu bili u učionicama. Stariji đaci su dosta samostalni u učenju, tako da im savladavanje lekcija na daljinu nije toliko teško palo – kazala je predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola sa područja Kozarske Dubice, Kostajnice, Novog Grada i Krupe na Uni Božana Vukić i dodala da je korona negativno uticala na socijalizaciju djece.

Sa njom je saglasan i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u Laktašima, Srpcu, Gradišci i Prnjavoru Radoslav Savanović, piše Glas Srpske.

– Onlajn nastava je morala biti primijenjena, ali ona ne može dati kvalitet rada kao na času, kada imate interakciju između nastavnika i đaka. Nivo znanja, ali i radnih navika se sigurno spustio – upozorio je Savanović.

EKSTERNA PROVJERA
Eksterna provjera postignuća iz srpskog jezika i matematike, koja je predstavljala prvi korak ka uvođenju male mature, za učenike devetog razreda u Srpskoj sprovodila se od 2013. godine, a osim toga provjeravala su se i postignuća učenika petog razreda.
– Još nismo dobili obavještenje da li će biti testiranja za učenike petog razreda, ali s obzirom na to da ni na sajtu Pedagoškog zavoda RS nisu dostupne zbirke za vježbanje, vjerovatno ni tog testiranja neće biti – rekla je Božana Vukić.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI