Počinje se sa obnovom džamije Arnaudije u Banjaluci. Svečanost polaganja kamena temeljca biće održana 22. aprila na Dan grada. Kompletna građevinska dokumentacija je spremna, a očekuje se da će finansijeri ponovne izgradnje Ferhadije,  iz Republike Turske, izabrati izvođača.

 

Džamija Arnaudija uvrštena je na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.  Hasan efendija podigao je 1595. Godine. Bila je izgrađena u klasičnom osmanlijskom stilu kao i Ferhadija. Svojim stilskim i tipološkim karakteristikama pripadala je grupi jednoprostornih džamija sa kupolom i tri kupolice.

Arnaudija se isticala svojim skladnim proporcijama i harmonijom oblika, konstruktivnim rješenjem sa trompama, te masivnim osmerostranim kamenim turbetom sa kupolom uz korpus džamije, kao i malom munarom u ogradi, akšamluk-munaricom ili ezan-tasom koja je činila jedinstven detalj čitavog kompleksa.

Arnaudija je jedina neobnovljene banjalučka džamija. Defterdarija ili Arnaudija džamija je jedna od 15 u ratu srušenih džamija u Banjoj Luci. Zajedno sa turbetom i vitkom kamenom munarom uz njega porušena je u noći između 6. i 7. maja 1993. godine, iste noći kada je porušena i najpoznatija banjalučka džamija Ferhadija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI