Distrofičari proveli noć u Gradskoj upravi

Prava drama se odigrala noćas i jutros u hodnicima i na ulazu u Gradsku upravu, zbog protesta Banjalučana sa invaliditetom, koji traže veće satnice za svoje personalne asistente.
Distrofičari u invalidskim kolicima juče su blokirali ulaz u zgradu, jer nije dozvoljeno da svi uđu u hodnik, pošto bi, kako im je rečeno, mogli stvoriti gužvu.

Oni su tražili da ih primi gradonačelnik Banjalučke Draško Stanovuković pošto, kako tvrde, razgovor sa njegovom savjetnicom za socijalna pitanja Mirnom Savić Banjac nije dao rezultata.
Nekoliko osoba sa invaliditom je noć provelo u Gradskoj upravi, odbili su da odu, jer su, kako navode ostali da čekaju gradonačelnika.

– Ako je juče stigao, nadamo se da će jutros imati vremena za nas – rekao je za Srpskainfo jedan od organizatora protesta Radovan Ristić.

Kada su jutros došli i drugi distrofičari i slijepe osobe da se pridruže protestu, obezbjeđenje ih nije pustilo da uđu u Gradsku upravu, pa su oni pozvali policiju.
Nakon intervencije policije pustili su naše kolege da uđu. Mi, naravno, imamo pravo da uđemo u Gradsku upravu, kao i svi drugi građani, to što se neki kreću uz pomoć invalidskih kolica ne umanjuje njihova prava – rekao je Ristić.

Protest su organizovali Udruženje distrofičara regije Banjaluka i Savez slijepih grada Banjaluka, nezadovoljni što Grad za naknade njihovim personalnim asistentima izdvaja 30 odsto manje novca, nego za one koji osobama sa invaliditetom pomažu preko Humanitarne organizacije Partner.

Uz to, Grad ima duguje tranše za decembar, pa ne mogu isplatiti plate personalnim asistentima.

– Mi više ne možemo ići u minus i ako se danas ništa ne riješi, asistenti sutra neće doći na posao i ovi ljudi neće moći da ustanu iz kreveta, odu u toalet, popiju čašu vode – poručio je Ristić.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: