Delegacija Muzeja RS u Moskvi

Delegaciju Muzeja Republike Srpske, ugostilo rukovodstvo Muzejskog kompleksa Kolomenskoje, gdje su u toku pripreme za otvaranje izložbe „Zmijanjski vez – svjetsko nematerijalno naslijeđe“.

U okviru ove značajne saradnje, direktor Muzejskog kompleksa Kolomenskoje Sergej Hjudakov te njegovi zamjenici i saradnici, dočekali su predstavnike Muzeja RS, direktora Miladina Savića, autorku izložbe, muzejskog savjetnika etnologa Danijelu Đukanović, sekretara Muzeja Draganu Sandić i višeg muzejskog dokumentaristu Nikolu Zagorca.

Glavna tema sastanka bilo je gostovanje izložbe Muzeja Republike Srpske – predstavljanje Zmijanjskog veza, prvog elementa iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine upisanog na UNESCO-vu Listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva, u najvećem muzejskom kompleksu u Ruskoj Federaciji.

Sergej Hjudakov je ovom prilikom izjavio da je prezentovanje Zmijanjskog veza u Moskvi velika čast, i napomenuo da je promocija ovog kulturnog blaga sa Uneskove Liste od velike važnosti za predstavljanje kulturnog diverziteta, što doprinosi međunarodnom dijalogu. Direktor Muzeja RS Miladin Savić, istakao je da je predstavljanje kulturnog naslijeđa srpskog naroda u prijateljskoj Ruskoj Federaciji od izuzetnog značaja, te izrazio zahvalnost na pozivu Muzeja Kolomenskoje za gostovanje ove izložbe Muzeja Republike Srpske.

Na sastanku je između dva rukovodstva dogovorena i buduća saradnja o novim projektima i gostovanju Muzeja Kolomenskoje u Muzeju Republike Srpske za ljeto 2019. godine.

Delegacije dva muzeja su razmijenile poklone, a direktor Muzeja RS je gospodinu Hjudakovu uručio monografsko izdanje Muzeja RS „Zmijanjski vez – svjetsko nematerijalno naslijeđe“ autora Danijele Đukanović, katalog izložbe, nakit „Tragovi“ autora Sanje Bajić kao i suvenir Muzeja RS, autentičan Zmijanjski vez u ramu.

Izložba će biti svečano otvorena u petak, 08. 06. 2018. godine uz prisustvo brojnih visokih zvanica i ambasadora koji će se ovom prilikom bolje upoznati sa kulturnim naslijeđem Republike Srpske.

Realizaciju izložbe je pomogla kancelarija predstavništva Republike Srpske u Moskvi, na čelu sa direktorom predstavništva, Duškom Perovićem.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: