Dani RS u Sankt Peterburgu, izložbe gostuju u Rusiji

Povodom Kulturnog programa “Dani Republike Srpske u Sankt Peterburgu” Muzej Republike Srpske će u Ruskoj Federaciji u maju predstaviti dvije izložbe: “Zmijanjski vez – svjetsko nematerijalno naslijeđe” i “Koncentracioni logor Jasenovac – najveći ustaški logor smrti”.

Svečano otvaranje izložbe “Zmijanjski vez – svjetsko nematerijalno naslijeđe” je 11. maja u 13 časova u Muzeju Hleba u Sankt Peterburgu. Prezentujući izložbu “Zmijanjski vez-svjetsko nematerijlano naslijeđe” Muzej Republike Srpske po prvi put se predstavlja u Ruskoj Federaciji, i to sa izuzetnim kulturnim naslijeđem koji baštini u svome fundusu. Izložba je multimedijalnog i interaktivnog karaktera i biće predstavljena na najvišem stručnom i muzeološkom nivou.

Izložbom u Sankt Peterburgu upoznaje, stanovništvo u Ruskoj Federaciji uproznaje se sa prvim nematerijalnim kulturnim naslijeđem Republike Srpske koje je upisano na UNESKO-vu listu. Izložba je prilika da se na najvišem nivou realizuje i kulturna saradnja između Ruske Federacije i Republike Srpske. – objašnjava autor izložbe, etnolog Danijela Đukanović, muzejski sajetnik.

Gostima i učesnicima, te brojnim internacionalnim posjetiocima ovog značajnog kulturnog programa, Zmijanjski vez će biti prezentovan kroz dvadeset dizajniranih banera, postavnjenih u Muzeju Hleba. Izložba daje objašnjenja značaja, vrijednosti i ljepote Zmijanjskog veza, te prezentuje učešće i rad nosilaca Zmijanjskog veza, odnosno Udruženja koja i danas izrađuju Zmijanjski vez i čuvaju ga kao dio savremene kulture.

Posjetioci će imati priliku da pogledaju i dokumentarni film o Zmijanjskom vezu, kao i da pregledaju mobilnu prezentaciju u vidu mape – kataloga od 60 strana, gdje su predstavljeni izvezeni primjerci Zmijanjskog veza, fotografije panorame Zmijanja i narodne nošnje.

Svečano otvaranje izložbe “Koncentracioni logor Jasenovac – najveći ustaški logor smrti” je 11. maja u 16 časova u Državnom memorijalnom muzeju odbrane i opsade Lenjingrada. Za izložbu je korišćen relevantan fotodokumentarni muzejski materijal.

Na uvodnom dijelu izložbe predstavljeno je stvaranje koncentracionog logora Jasenovac, kao i proces hapšenja i deportovanja u Jasenovac svih nepoželjnih elemenata, prije svega Srba. Posebnom cjelinom ekspozicije istaknuti su najveći ustaški zločinci i njihove brutalne metode likvidacije, primjenjene na logorašima. – kaže autor izložbe, viši kustos istoričar Milenko Đorđević.

Primjenjujući rasnu politiku prema nacističkim uzorima, ustaška vlast je tada nastojala je da se riješi i Jevreja i Roma. Takva politika dovela je do genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima. Najveći broj žrtava bio je u sistemu logora Jasenovac, gdje su likvidirani i antifašisti, kao i drugi ljudi koji se nisu slagali sa zvaničnom ustaškom politikom. Ovo su značajna istorijska pitanja koje će izložba približiti posjetiocima izložbe u Ruskoj federaciji – dodaje Đorđević.

U okviru ovog dijela izložbe posebno je istaknuto stradanje djece. Prikaz kocentracionog logora Jasenovac nakon oslobođenja je tema kojom se zaokružuje izložba, a sadržaj obuhvata 40 fotografija, 2 banera i film o logoru Jasenovac.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: