Danas počinje festival „Kastrum“: U Kamenoj kući tvrđave Kastel otvorena izložba „Srednji vijek“

Viteški festival „Kastrum 2023“ biće otvoren danas u našem gradu, a trajaće sve do nedjelje, 4. juna.

Tim povodom, sinoć je u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel otvorena izložba pod nazivom „Srednji vijek“, gdje je moguće pogledati fototipska izdanja Miroslavljevog jevanđelja, Vukanovo jevanđelje, Dablinsko četvoro jevanđelje, Povelja osnivanja Hilandara, Povelja Kulina Bana, odore iz serije „Nemanjići – rađanje kraljevine“ i Heraldiku srednjovjekovnih srpskih zemalja.

-Otvaranje izložbe je uvod u Viteški festival „Kastrum“ koji nas očekujedanas, te u subotu i nedjelju, a izložba je za posjetioce otvorena sve do 8. juna. Posjetite izložbu, a pridružite nam se i na Kastrumu – navode organizatori.

Na „Kastrumu“, koji za cilj ima promociju evropske i srpske istorije okupiće više od 200 učesnika iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Češke, Poljske i Slovačke, a sam festival obuhvata sajam zanata i rukotvorina.

Svečani defile vitezova zakazan je za danas sa početkom od 18.00 časova, ispred Hrama Hrista Spasitelja.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane da se prepuste čarima srednjovjekovne atmosfere, te da gledate uzbudljive borbe i upoznate majstore starih zanata, te da se u ovom događaju osjećate kao da su se vitezovi, bar na kratko, vratili u vrijeme kada su svijetom vladali viteški idealizam i viteška hrabrost.

Tradicionalno, organizatori ovog događaja su su „Čuvari koplja Svetog Georgija“, koji su, baš kao prethodnih godina, najavili izuzetno interesantan i raznovrstan program, koji će da bude prilagođen svim posjetiocima – od najmlađih do onih malo starijih.

Grad je podržao Festival „Kastrum“ putem Kalendara turističkih manifestacija za ovu godinu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI