Dan Civilne zaštite, Orden Viteza – Aleksandru Pastiru

Sektor za zaštitu i spašavanje Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine –  organizovao je svečano obilježavanje Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite – zaštite i spašavanja Bosne i Hercegovine. Tom prilikom su zaslužnim pojedincima i kolektivima, za ostvarene izuzetne rezultate u protekloj godini,  dodijeljene vrijedne nagrade i priznanja.

Tako je Međunarodna organizacija za civilnu odbranu (ICDO) orden „Viteza“ Međunarodnog reda civilne odbrane dodijelila Aleksandru Pastirupredsjedniku Rafting kluba Kanjon.  Ovo važno priznanje,  dobili su još i Arman  Skando, vođa tima za neeksplodirana ubojita sredstva (NUS) – FUCZ-a u Mostaru i Mirnesa Softić,  stručna savjetnica u Operativno-komunikacijskom centru 112 BiH.

Tako su još  jednom nagrađeni rad, zalaganje, trud, djelovanje u kriznim situacijama i aktivnosti na edukaciji stanovništva u slučaju poplava, odnosno sve ono na čemu Aleksandar Pastir sa timom na čijem je čelu radi godinama. Svojevrsna je to nagrada i za RK Kanjon, na čijem se čelu Pastir nalazi, ali i za SaR centar za spašavanje koji je u avgustu prošle godine otvoren u Karanovcu.

Ovaj orden znači mi mnogo s obzirom da se već 15 godina bavim obukama u raftingu, a učestvovao sam u odbrani od poplava u Doboju i Šamcu. Nakon tih poplava odlučili smo se pridružiti međunarodnoj organizaciji RESCUE 3 te po prvi put u BiH od prošle godine postoji trening centar po međunarodnim standardima. Sada smo ovlašteni da vršimo i te obuke tako da s te strane unapređujemo sistem civilne zaštite”,  rekao je, nakon dobijene nagrade, u izjavi za medije Aleksandar Pastir, predsjednik  rafting kluba “Kanjon“ .

Na svečanosti su dodjeljena priznanja (zahvalnice i pohvale) organizacijama i pojedincima za poseban doprinos u oblasti zaštite i spašavanja Zahvalnice pojedincima za ostvarenu saradnju, podršku i doprinos u razvoju sistema zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini dobili su:

1. Andrea Rauber Saxer – Ambasadorka Švajcarske

2. Dana Konstanitinescu – Ambasadorka Rumunije

3. Sezin Sinanoglu – Rezidentni predstavnik UN u BiH

4. Brigadir Michael Pesendorfer – Vojni ataše Ambasade Austrije u BiH

5. Deniz Yuksel Beten – Visoka savjetnica NATO programa „Nauka za mir i sigurnost“

6. Eyup Kuntay Turmus – Program menadžer NATO programa „Nauka za mir i sigurnost“

7. Ljiljana Pandžić – Delegacija Evropske unije u BiH

8. Chloe Berger – Delegacija Evropske unije u BiH

9. Armin Kržalić – Centar za sigurnosne studije

10. Almir Čehajić – Otvorena mreža

11. Edin Zaimović, Odjeljenje za javnu sigurnost Brčko distrikta BiH

Zahvalnice organizacijama za ostvarenu saradnju, podršku i doprinos u razvoju sistema zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini dodjeljene su:  Službi civilne zaštite Općine Gacko i Timu za spašavanje na vodi i pod vodom Federalne uprave civilne zaštite. Pohvale pojedincima za nesebičan rad, požrtvovanost, humanost i doprinos u jačanju sistema zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini dobili su:

1. Dragan Ličanin – Save the Children

2. Almir Zulić – World Vision

3. Aleksandar Mandić – Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine

4. Slađan Dačić – Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske

5. Nedžad Bajraktarević – Federalna uprava civilne zaštite

6. Pero Milivojević – Granična policija BiH

7. Sabahudin Spahović – Federalna uprava civilne zaštite

8. Slađana Raič Galić – Federalna uprava civilne zaštite

9. Milanka Perišić – Služba civilne zaštite Općine Gacko

10. Aleksandar Pegan – Speleološki savez Republike Srpske

Pohvala organizacijama za nesebičan rad, požrtvovanost, humanost i doprinos u jačanju sistema zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini dodjeljena je Vatrogasnom društvu „Slobodna zona“ Brčko.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: