Dajak klub organizovao akciju čišćenja korita Vrbasa

Dajak klub Banjaluka organizovao je prvu ekološku akciju čišćenja korita Vrbasa ove sezone, i to na relaciji od Rebrovačkog mosta u Boriku, pa uzvodno Vrbasom.
Ova ekološka akcija je njihova redovna aktivnost koju svake godine imaju.

– Ovo je bila prva u ovoj godini. Uvijek ima smeća, otpada, naročito poslije proljetnih visokih voda. Voda to sapire sa obala. Nesavjesni građani bacaju otpad, naravno, ne svi, tako da sve to završi u Vrbasu – istakao je predsjednik Dajak kluba Banjaluka Andrej Zamolo za Srpskainfo.

Kažu da je bilo dosta plastike, najlona, itisona, tepiha. Našli su raznog radnog, mekanog, čvrstog otpada koje su nalazili i na granama i kamenu. Očistili su priobalni dio Vrbasa.
– Izvukli smo više od 30 velikih vreća tog otpada. Našli smo mnogo čvrstih dijelova, metalnih. Čak smo našli šasije automobile, koje smo iznijeli pored kontejnera i onda je to “Čistoća” uredno odvezla dalje – rekao je Zamolo.

Smatra da oni nisu zaduženi da čiste Vrbas, ali to rade dobrovoljno. Andrej kaže da to smatraju dvorištem kluba.

– Kad vozimo, da ne gledamo kese koje vise po grani, neka flaša koja stoji na travi, to je isto kao da podignemo papirić sa ulice i bacimo u kantu. Tako i mi gledamo da djelujemo i na ostale da savjesno odrade i da pokažemo mlađim polaznicima i ugradimo u njih da se što bolje ophode prema rijeci, okolini i, generalno, ekologiji – istakao je Zamolo.
Iz dajak kluba pokušavaju da na ovaj način djeluju, jer, mišljenja su, da je to jedan od pokazatelja da se ipak može nešto uraditi.

– Da li uspijevamo, ili ne, ne znam, to je na građanima da odluče – rekao je Zamolo.

Mišljenja je da je potrebno povećati broj kontejnera i svijest samih građana o ekologiji.

– Građani ne trebaju bacati smeće gdje stignu. Ne treba se praviti divlja deponija na svakom koraku. Ništa od toga ne bi trebalo da završi u Vrbasu. Odakle šasija i slične stvari završe ovdje i gdje to ubace, stvarno ne znam – istakao je Zamolo.

Oni su prije par godina iz Vrbasa takođe izvukli 15 betonskih kanti težine između 80 i 100 kilograma.

Akcijom čišćenja Vrbasa rukovodio je Dragan Mičić Đera.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: