Da li ti smeta dioptrija? Vrijeme je da je se rješiš!

Švajcarski oftalmolog Theo Seiler prije gotovo tri decenije izveo je prvu lasersku korekciju dioptrije na ljudskom oku, a od tada pa sve do danas mnogo toga se promijenilo za osobe sa problemima kratkovidnosti, dalekovidnosti i astigmatizma. Upravo zato danas je potpuno normalno i očekivano ukloniti dioptriju uz pomoć lasera, jer ovakva metoda ne samo da je brza i efikasna, već u potpunosti bezbjedna i bezbolna.

Ako još uvijek niste sigurni jeste li spremni i jeste li podoban kandidat da uradite ovakav zahvat predlažemo vam da prvenstveno provjerite koliko dugo je vaša dioptrija stabilna, odnosno nepromijenjena i da u slučaju njene stabilnosti od godine dana znate da možete uraditi ovakav zahvat. Osim toga, važno je da se punoljetni, jer maloljetnim osobama usljed razvoja i rasta može doći i do promjene dioptrije. Tehničke mogućnosti današnjih lasera su velike, zbog čega su operacije laserom efikasne, a prije svega brze i jednostavne.

Nakon zahvata potrebno je nekoliko dana kako bi površina oka u potpunosti zarasla, a suzenje i peckanje očiju moguće su posljedice, koje se vrlo brzo povlače i prestaju redovnom upotrebom kapi u postoperativnom periodu. Razlikuju se dvije metode od čega se PRK metoda preporučuje osobama koje se bave kontaktnim sportovima i čija dioptrija nije veća od -4 dioptrije sfere, a LASIK onima koji se žele što prije vratiti svakodnevnim životnim aktivnostima, jer se vid vraća i popravlja već nakon jednog do dva dana.

Nekoliko mjeseci nakon tretmana ispravljanja kratkovidnosti i atigmatizma rezultati obe metode su isti, dok se kod korekcije dalekovidnosti preporučuje LASIK postupak. Prije svakog zahvata daje se lokalni anestetik u obliku kapi, koji u potpunosti eliminiše mogućnost pojave bola. Moguće je osjetiti kratkotrajni pritisak na oko, ali s obzirom na ukupni vremenski period samog zahvata od svega nekoliko minuta nećete osjetiti problem, dok ćete vrlo brzo vratiti vid i u potpunosti odbaciti kontaktna sočiva i naočale.

Tehnika laserske korekcije dioptrije se sastoji u tome da se pomoću laserskih zraka raskidaju molekularne veze na rožnjači, čime se vrlo precizno uklanjaju minimalne količine tkiva. Na taj način se mijenja zakrivljenost rožnice i uklanja dioptrija. Najsavremenije očne klinike nude različite tehnike laserskih korekcija vida koje su individualno prilagođene svakom pacijentu. A Klinika Svjetlost Banja Luka uz više od 4500 do sada urađenih zahvata ove vrste zasigurno predstavlja vodeću kliniku u pogledu pristupačnosti i prilagodljivosti pacijentima. Ukoliko vas zanima još informacija o ovom zahvatu, kontaktirajte ih već danas na njihovoj Facebook stranici.

S.T.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: