Čokorilo se vraća na fakultet sa spremnim tužbama

Ministarstvo prosvjete i kulture RS naložilo je Univerzitetu u Banjaluci da sve odluke u vezi sa utvrđivanjem plagijata stavi van snage, čime bi profesorica Radmila Čokorilo, koja je u junu dobila otkaz zbog navodnog plagiranja naučnog rada, trebalo da bude vraćena na banjalučki Fakultet političkih nauka.

Rješenjem resornog ministarstva, koje je doneseno krajem oktobra, ovoj visokoškolskoj instituciji naloženo je da postupak utvrđivanja plagijata reguliše Statutom.

“Statutom Univerziteta nije propisana procedura utvrđivanja plagijata, kako je definisano Zakonom o visokom obrazovanju, od čega zavisi utvrđivanje plagijata”, pojasnili su u Ministarstvu prosvjete i dodali da Univerzitet, tek kad propiše postupak utvrđivanja plagijata Statutom, može određivati da li su radovi plagijati ili ne.

Čokorilo ističe da rješenje Ministarstva potvrđuje da je nezakonito dobila otkaz, na šta je ona više puta ukazivala.

“Da li će Fakultet i Univerzitet ispoštovati odluku Ministarstva ne znam, ali ću u svakom slučaju, vratili me na posao ili ne, tužiti Univerzitet i rektora kao odgovorno lice zbog narušenog ugleda i časti. Onakav medijski linč nisu prošli ni najveći ratni zločinci”, rekla je Čokorilo.

Navela je da je zajedno sa advokatom od početka postupka u vezi sa plagiranjem na svaku odluku ulagala žalbu, ali su, kako kaže, odbijane bez ikakvog obrazloženja.

“Trebalo je vremena i zdravlja da se dokaže da je sve ono što je Fakultet i Univerzitet protiv mene uradio nezakonito “, rekla je Čokorilo.

Senat Univerziteta u Banjaluci u junu je prihvatio prijedlog Naučno-nastavnog vijeća Fakulteta političkih nauka da Čokorilo bude isključena sa liste nastavnika.

Izvor: Glas Srpske

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: