Ciklus koncerata kamerne muzike: U subotu koncert „Osvit“ Simfonijskog orekestra Narodnog pozorišta RS

Kamerni orkestar Narodnog pozorišta Republike Srpske održaće koncert iz ciklusa Introdukcije pod nazivom „Osvit“ u subotu, 27. aprila, s početkom u 20.00 časova na Velikoj sceni.

Kako je saopšteno iz Narodnog pozorišta Republike Srpske članovi orekestra će na sceni predstaviti djela poznatih kompozitora: Mocarta, Rahmanjinova, Bramsa, Gaetana Punjanija i Frica Krajslera, apublika će i ovaj put imati priliku da dijeli scenu sa izvođačima i time doprinese međusobnom povezivanju.

„Mocartova Violinska sonata pisana je u godini smrti kompozitorove majke, što se ogleda u raspoloženju i karakteru dela. Čitav sonatni ciklus je nepotpun, te deluje da se završava prerano, kao što i život može da se okonča pre vremena. Bramsova Sonata poslednja i najgrandioznija od tri violinske sonate predstavlja zenit kompozitorske poetike, koja se očitava u složenosti kompozicionih tehnika, motivike, harmonskog jezika, fakture i forme. Rahmanjinovljev Elegični trio u ge molu studentski je rad kompozitora, po obliku jednostavačan, ali u odsecima stava dolazi do prožimanja sonatne forme i sonatnog ciklusa. U sebi sadrži niz citata i muzičkih motiva koji predstavljaju omaž, gest divljenja i zahvalnosti  velikom Čajkovskom, Rahmanjinovljevom prijatelju i mentoru“, riječi su pijaniste Marka Bogdanovića, koji će se, uz Dušicu Blaženović, violinistkinju i Pavla Popovića, vilončelistu, predstaviti kao solista na koncertu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI