Cijena zimskih guma skače za 20 odsto

Građani BiH koji posjeduju automobile uskoro bi mogli biti suočeni s neočekivanim troškom, kupovinom zimskih guma, koje će, prema posljednjim podacima, biti skuplje za najmanje 20 posto u odnosu na prošlogodišnju cijenu.
Budući da je u BiH posjedovanje zimske opreme bez obzira na vremenske uslove obavezno u periodu od 1. novembra tekuće do 1. aprila naredne godine za sva motorna vozila, izuzev svih motocikala, priprema vozila za zimu, očito, debelo će se odraziti na kućni budžet.

Podsjetimo, prošle godine su cijene zimskih guma dosegle rekordno visoke cijene, a specijalizovani automagazini predviđaju da će ove zime njihove cijene porasti za 20 posto!

Do prije nekoliko mjeseci industrija guma još je uglavnom dobivala važne sirovine, kao što su čađa i sintetička guma, iz Rusije i Ukrajine.
U firmi koja se bavi prodajom i montažom autoguma, već su formirali nove cijene.

– Došlo je do povećanja svih ulaznih parametara, faktura, tako da nam nije preostalo ništa drugo nego formirati nove cijene. Za 20 posto je došlo do povećanja cijena guma evropskih proizvođača, a za 30 posto kineskih u odnosu na prošlu godinu – kazali su nam iz ove firme.

Iz kompanije koja se bavi uvozom, distribucijom i prodajom guma i maziva svjetski poznatih brendova, rekli su kako postoje određene naznake da bi trebalo doći do ponovnog povećanja cijena guma.

– Još nemamo neka konkretna saznanja, a još manje jasne brojke, ali usljed povećanja cijena sirovina i transporta, svakako je očekivati novi rast, nažalost – odgovorili su oni, piše Avaz.

Izvor: N.N.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI