Cijena kvadrata stana u prosjeku košta 3.620 KM

Posljednji podaci o cijenama stanova u Republici Srpskoj pokazuju naznake pada cijena na tržištu nekretnina.
Za brojne građane koji planiraju kupovinu stambene jedinice i aktuelne cijene su previsoke, jer kvadrat stana u Republici Srpskoj trenutno u prosjeku košta 2.421 KM. Ipak, na tržištu nekretnina mogu se uočiti naznake pada ili makar stagnacije cijena, jer je pomenuti iznos za oko 260 KM niži u odnosu na prosječne cijene kvadrata stana koje su zabilježene ljetos. Prema podacima Zavoda za statistiku RS, prosječna cijena kvadrata stana u Srpskoj u trećem kvartalu 2022. godine bila je 2.685 KM.

Najskuplje je u Banjaluci. Krajem prošle godine, kvadrat stana u ovom gradu koštao je u prosjeku 3.620 KM, što je za 100 KM manje u odnosu na treći kvartal 2022. godine, kada je koštao 3.720 KM.

Ako se posmatra godišnji nivo, u 2022. cijene nekretnina su bile skuplje za oko 30 odsto u poređenju sa godinom ranije, ali je evidentno da ove astronomske cifre nisu značajno uticale na pad tražnje.
“Broj prodatih završenih novih stanova u Republici Srpskoj u četvrtom tromjesečju 2022. godine veći je u odnosu na prosječan broj prodatih novih stanova u 2021. godini za 55,5 odsto, a u odnosu na četvrto tromjesečje 2021. godine manji je za 1,5 odsto”, saopšteno je iz Zavoda za statistiku RS.

Izvor: Mondo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI