Ćevap fest 18.-19. maja, pokušaj ulaska na UNESKO-vu listu

Banjalučki ćevap uvršten je na listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske što daje mogućnost da u narednom periodu bude nominovan i za UNESKO-vu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

Na inicijativu Grada Banja Luka, Zanatsko-preduzetnička komora regije Banja Luka uputila je prijedlog Odjeljenju za nematerijalno kulturno nasljeđe Muzeja RS da se ćevap uvrsti na listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa RS. Muzej je dostavio prijedlog nadležnom Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ovaj proces je uspješno okončan prošlog mjeseca, kada je resorno ministarstvo dalo saglasnost i podržalo prijedog da se lista nematerijalnog kulturnog nasljeđa RS proširi sa ukupno predloženih sedam elemenata, uključujući i banjalučki ćevap.

-Od 2011. godine lista nije proširivana, a novim elementima biće upotpunjena što će omogućiti i sljedeće nominacije prema UNESKO-u, kao i bolji uvid u nematerijalno kulturno nasljeđe RS – navedeno iz nadležnog ministarstva.

Banjalučki ćevap pojavio se još u vrijeme čuvenog banjalučkog duhovskog vašara, a u zadnjih stotinjak godina originalni banjalučki ćevap u pločicama sa somunom (lepinjom) proslavio se i udomaćio u Banjoj Luci, a iz Banje Luke prvo na prostor bivše Jugoslavije, a potom i dalje širom svijeta.

Grad Banja Luka je u cilju promocije ovog domaćeg prepoznatljivog proizvoda organizovao i festival, čije je prvo izdanje održano u januaru ove godine. Preko deset hiljada posjetilaca prvog Ćevap festa, bilo je i više nego dovoljan razlog da se već planira i drugi festival. Tako će Banjalučani i svi posjetioci u maju, po Spasovdanu, moći da probaju najbolje banjalučke ćevape na Drugom Ćevap festu.

Uporedo, uz organizaciju ove jednistvene manifestacije posvećene ćevapu – Grad Banja Luka je pokrenuo i zaštitu geografskog porijekla prema nadležnim institucijama u BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI